Mankeli - katoava kansanperinne?


Mankeli taitaa olla nykyisin melko harvinainen kodinkone kotitalouksissa. Nuoremmat saattavat olla täysin tietämättömiä mankeloinnin saloista, ellei mummolassa tai taloyhtiössä ole ollut mankelia. Tilaa vievänä kapistuksena mankelin on syrjäyttänyt silitysrauta ja erilaiset höyryraudat sekä uudet tekstiililaadut, jotka eivät enää rypisty.
 
Meillä mankeli pyörii aina lakanapyykin jälkeen ja olen vankkumaton mankelin kannattaja. Käytän mankelin kautta kaikki liinavaatteet, pöytäliinat ja pyyhkeet. Jotenkin ne vaan näyttävät silmissä näin siistimmiltä. Toisaalta mankelointi käy paljon nopeammin kuin lakanoiden silittäminen. Aamulla lakanapyykki koneeseen, sitten kuivausrumpuun ja mankeliin ja lempilakanat saa puhtaina illalla sänkyyn.

Oma hauskuutensa on lakanoiden vetäminen perheenjäsenten kanssa. Välillä meillä on naurettu ja leikitty niin, ettei mankeloinnista tahdo tulla mitään. Pienenä lapset tietenkin pääsivät lakanoille keinumaan, ennen kuin vanhemmat viikkasivat lakanat. 
Mankelointi tekee liinavaatteista sileitä ja vähentää tekstiilipölyn määrää 10-60 -kertaisesti, siksi allergiselle henkilölle suositellaan liinavaatteiden mankelointia. Mankelointi vähentää myös epäpuhtauksien tarttumista kankaan kuituihin. Mikä onkaan ihanampi tunne kuin illalla saunan jälkeen pujahtaa puhtaisiin tuoksuviin, sileisiin  lakanoihin.
Pellavalakanat ovat olleet muodissa viime vuosina ja niissä ehkä suositaankin ryppyistä tekstuuria, mutta minusta mankeloidut pellavalakanat vievät voiton. Sen lisäksi pellava- sekä puuvillalakanat saa kaappiin nätisti rullattua siisteihin pinoihin, eivätkä ne näin ollen vie niin paljon tilaa kaapissa kuin epämääräisissä nipuissa ja lisäksi lakanaparit löytyvät hyllyltä helposti.
 Mankeli keksittiin 1700-luvulla, jolloin ne olivat käsikäyttöisiä, puisia ja näyttivät hieman rukilta. Mankeleissa saatettiin käyttää painona kiviä, joiden voimalla tekstiileillä vuoratut lieriöt puristautuivat yhteen. Nykyiset mankelit ovat huomattavasti pienempiä ja ne toimivat sähköllä. Mankelin koko on pienentynyt ja paino vähentynyt vuosien aikana. Pellavainen mankeliliina on edelleenkin oleellinen osa mankelia ja se on ollut meillä ainoa korjaustarvetta vaativa osa vuosikymmenten aikana.
Olenko aivan vanhanaikainen vai mankeloidaanko teilläkin liinavaatteet?
Mari
 
 

Kommentit

  1. Meillä lapsuudenkodissa mankeli hankittiin juuri tuon pölyn vähentämisen takia! Samalla auttoi myös allergiaoireisiin kun kesän siitepölyt ja muut eivät päässeet lakanoihin niin syvälle.

    Siksi vähän tuntuukin kummalliselta kun mankeleita ei nykyään näe juuri missään. Eli siis vankkumaton mankelin kannattaja ilmoittautuu! Mankelilla lakanoista tulee vaan aina niin paljon sileämpiä ja juuri sellaisia ihanan kovia että vastavaihdettuihin lakanoihin on suorastaan ilo pujahtaa :D Froteepyyhkeitä tosin ei mankeloida, vaan käytetään kuivausrummussa, jolloin rakenteesta tulee paljon pehmeämpi kuin kuivattaessa narulla.

    VastaaPoista
  2. Hei Jenni. Ihanaa, kun kannatat kanssani mankelointia - Wau! Meillä kodinhoitohuoneen mankeli kummastuttaa yleensä ihmisiä ja he luovat siihen omituisia katseita. Mankeloituja lakanoita ei silti voita mikään. Mankeloidaan ja pidetään perinteistä kiinni.

    VastaaPoista
  3. Meillä mankeloidaan myös. En tiedä ketään muuta omanikäistäni joka mankeloi.
    Meillä selittyy mankelointi erityisesti sillä että kaappitilaa on hyvin vähän ja mankeloidut lakanat menevät pienempään tilaan. Mutta näin allergiaperheelle pölyn väheneminen on yksi suuri helpotus.

    VastaaPoista
  4. Ites kanssa pidän mankeloinista onhan nopeampaa kuin silittäminen.tykään muistakin pyykinkäsittely hommista. Ise pesen pyykit vanhalla pulsaattoripesukoneella nykyisinkin. Pidä tällaisesta pyykinpesusta.

    VastaaPoista
  5. Kiitos näiden ajatuksien jakamisesta. Mankelit ovat tosiaan katoava kansanperinne. En tiedä ketään kaveria kenellä mankeli olisi enää talossa käytössä. Varmaan yksi syy on tosiaan tuo mankelin koko tilaa vievänä asiana. Kavereiden kanssa tästä itseasiassa keskusteltiin viime viikolla ja yksi kavereistani Turussa ainakin käy pesulapalvelussa usein pesettämässä liinavaatteita ja ottaa myös mankeloinnin. Pesulapalvelut taitavat nykyään vielä mankelointia tarjota.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit