Siirry pääsisältöön

Haltialan tilalla

Haltialan kotieläintila on Helsingin kaupungin omistama maatila Laamannintiellä. Tilanhoitajana toimii Jari Kuusinen. Tilalle on vapaapääsy ja pihalla voit tutustua kotieläimiin, kuten lehmiin, lampaisiin, sikoihin ja kanoihin. Lampolassa on toista sataa suomenlammasta ympäri vuoden. Kesäisin eläimet ovat ulkona Haltialan piha-alueella. Talvet vietetään navetassa.

Pääsiäisenä lampola oli avoinna poikkeuksellisesti. Eläinystäviä olikin paikalla runsaasti. Lampolassa oli pieniä karitsoja lasten ihasteltavina ja paijattavina. Näytti siltä kuin lampaat olisivat nauttineet lasten rapsutuksista. Ne asettuivat nojaamaan aitauksen reunaa vasten. Pienet kädet ojentuivat karitsoja kohti toivoen, että joku vähän imisi tai nuolaisisi sormesta.Turkki oli ihanan pehmeä.Suurta ihmetystä herätti lapsissa se, kun pienet karitsat kävelivät maassa makaavien aikuisten lampaiden yli aivan surutta. Lampaat eivät välittäneet lainkaan, vaikka pienokaiset hyppivät niiden selän päällä ja imivät niiden korvia. Osa juoksi tiiviisti emon perässä ja yritti imeä maitoa emon nisistä. Olipa hauska seurata pehmoisia söpöläisiä, eivätkä nämä tuntuneet olevan lainkaan häiriintyneitä lukuisista katsojista.Piha-alueella ponit kiersivät lenkkiä ahkerasti pienet, jännittyneet ratsastajat satulassaan ja taluttajat vierellään. Ilmeet kertoivat paljon lasten ajatuksista kun he istuivat satulassa. Muutamilla tuli itku kun matka loppui kesken.

Jos sinulla on lapsia, lapsenlapsia, kummilapsia ym. suosittelen lämpimästi Haltialaa retkikohteeksi. Lampola avautuu kesäkauteen 24.4.2017. Lampaisiin ja karitsoihin voi tutustua viikolla iltaisin klo 18-20 ja lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-18. Pihalla on myös leikkialue kiipeilytelineineen ja liukumäkineen, jossa lapset viihtyivät myös hyvin. Mikäli nälkä yllättää, aivan vierestä saa myös ruokaa Kahvila-ravintola Wanhasta Pehtoorista.

Pääsiäisenä navetassa kukko piti komentoa kanoille ja takapihalla oli lehmiä laitumella. Haltialassa kasvatetaan kolmea lehmärotua: Aberdeen-Angusta, Herefordia ja Ylämaan karjaa. Kesäisin eläinten määrä lisääntyy, kun tilalle saapuvat possut ja hevoset. 


Hienoa, että tällaisia maalaishenkisiä paikkoja on lähellä tiivistä kaupunkiasumista. Täällä on voi tutustua eläimiin ja maatilan toimintaan. Lapsille paikka oli valtava elämys ja  kotimatkalla takapenkillä oli kolme melko väsynyttä lasta. Viimeisen kuvan valkoiset lampaat olivat minun suosikkejani.

                                             Mari      

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri

Täyttä höyryä

Höyrypesuri on tarkoitettu kodin kovien pintojen puhdistamiseen. Se oli syy, miksi ostimme Kärcherin meille. Keittiön kaapinovissa on pinttymiä, joita en saa enää irti, vaikka olen kokeilut kaikki mahdolliset keinot mitä tiedän. Ne näkyvät etenkin nyt kun valon määrä on lisääntynyt. Yläovissa on pomput ja siksi niihin tulee koskettua jatkuvasti. Päätimme siis kokeilla viimeistä keinoa. Höyrypuhdistus tapahtuu höyryn avulla hygieenisesti, joten kemiallisia pesuaineita ei tarvita. Siksi se on myös ympäristöystävällinen valinta. Kärcher lupaa, että jopa 99,99 % tavanomaisista bakteereista poistuu höyrypesulla. Onhan tämä hyvä tulos perinteiseen moppaamiseen verrattuna. Kuuma hienojakoinen höyrysuihku ja paine poistaa rasvan sekä pinttyneen lian kovista pintamateriaaleista. Höyrypesuri ei kuitenkaan sovellu lakattuun puupintaan tai nahkaan, ne saattavat haalistua höyrystä. Kiiltävät muovipinnat, vahatut lattiat, akryylipinnat voivat myös kärsiä höyrypesusta. Paineen riittävyys on t