Haltialan tilalla

Haltialan kotieläintila on Helsingin kaupungin omistama maatila Laamannintiellä. Tilanhoitajana toimii Jari Kuusinen. Tilalle on vapaapääsy ja pihalla voit tutustua kotieläimiin, kuten lehmiin, lampaisiin, sikoihin ja kanoihin. Lampolassa on toista sataa suomenlammasta ympäri vuoden. Kesäisin eläimet ovat ulkona Haltialan piha-alueella. Talvet vietetään navetassa.

Pääsiäisenä lampola oli avoinna poikkeuksellisesti. Eläinystäviä olikin paikalla runsaasti. Lampolassa oli pieniä karitsoja lasten ihasteltavina ja paijattavina. Näytti siltä kuin lampaat olisivat nauttineet lasten rapsutuksista. Ne asettuivat nojaamaan aitauksen reunaa vasten. Pienet kädet ojentuivat karitsoja kohti toivoen, että joku vähän imisi tai nuolaisisi sormesta.Turkki oli ihanan pehmeä.Suurta ihmetystä herätti lapsissa se, kun pienet karitsat kävelivät maassa makaavien aikuisten lampaiden yli aivan surutta. Lampaat eivät välittäneet lainkaan, vaikka pienokaiset hyppivät niiden selän päällä ja imivät niiden korvia. Osa juoksi tiiviisti emon perässä ja yritti imeä maitoa emon nisistä. Olipa hauska seurata pehmoisia söpöläisiä, eivätkä nämä tuntuneet olevan lainkaan häiriintyneitä lukuisista katsojista.Piha-alueella ponit kiersivät lenkkiä ahkerasti pienet, jännittyneet ratsastajat satulassaan ja taluttajat vierellään. Ilmeet kertoivat paljon lasten ajatuksista kun he istuivat satulassa. Muutamilla tuli itku kun matka loppui kesken.

Jos sinulla on lapsia, lapsenlapsia, kummilapsia ym. suosittelen lämpimästi Haltialaa retkikohteeksi. Lampola avautuu kesäkauteen 24.4.2017. Lampaisiin ja karitsoihin voi tutustua viikolla iltaisin klo 18-20 ja lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-18. Pihalla on myös leikkialue kiipeilytelineineen ja liukumäkineen, jossa lapset viihtyivät myös hyvin. Mikäli nälkä yllättää, aivan vierestä saa myös ruokaa Kahvila-ravintola Wanhasta Pehtoorista.

Pääsiäisenä navetassa kukko piti komentoa kanoille ja takapihalla oli lehmiä laitumella. Haltialassa kasvatetaan kolmea lehmärotua: Aberdeen-Angusta, Herefordia ja Ylämaan karjaa. Kesäisin eläinten määrä lisääntyy, kun tilalle saapuvat possut ja hevoset. 


Hienoa, että tällaisia maalaishenkisiä paikkoja on lähellä tiivistä kaupunkiasumista. Täällä on voi tutustua eläimiin ja maatilan toimintaan. Lapsille paikka oli valtava elämys ja  kotimatkalla takapenkillä oli kolme melko väsynyttä lasta. Viimeisen kuvan valkoiset lampaat olivat minun suosikkejani.

                                             Mari      

Kommentit

Suositut tekstit