Siirry pääsisältöön

Erityisherkkyys - rikkaus vai taakka?

Erityisherkkyys on synnynnäinen ja hermostollinen ominaisuus. Se ei ole sairaus. Erityisherkkä ihminen reagoi tavallista syvällisemmin ulkoisiin ja omiin sisäisiin ärsykkeisiin, koska hän käsittelee tietoa ja tarkkoja havaintojaan monipuolisemmin. Hän miettii eri vaihtoehtoja, vertailee ja käyttää ajattelussa aiempaa kokemusta asioista. Hän aistii hyvin syvästi erilaisia asioita ja luottaa vahvasti intuitioonsa. Herkkyysaste vaihtelee eri ihmisten välillä.Herkkyydestä voi olla sekä hyötyä että haittaa. Erityisen herkät ihmiset ovat usein luovia, intuitiivisia, pohdiskelevia ja tunnollisia. He havaitsevat helposti yksityiskohtia ja vivahteita asioissa. Luovuus ja mielikuvitus ovat vahvoja ominaisuuksia herkälle ihmiselle. Toisaalta he kuormittuvat helposti negatiivisesta ilmapiiristä, kiireestä ja melusta. Erityisherkkä ihminen voi tuntea itsensä helposti ulkopuoliseksi, kuulumattomaksi mihinkään ryhmään ja sitä kautta itsensä hyvin erilaiseksi. Herkkä voi olla myös hyvinkin sosiaalinen ja ulospäin suuntautunut. eikä välttämättä lainkaan ujo. Erityisherkkyys ei ole erityisen harvinaista, kaikista ihmisistä noin 20 % on erityisherkkiä.

Herkkyyttä on usein vaikea tunnistaa, koska se perustuu omaan arvioon ja kokemukseen. Erityispiirteiden tunnistaminen helpottaa elämää ja auttaa toimimaan sen edellyttämällä tavalla. Reagointi negatiivisiin asioihin ja tapahtumiin sekä ikäviin kokemuksiin voi näyttää ulkopuolisen silmin liioitellulta, kun herkkä ihminen vaipuu synkkyyteen ja alkaa pohtimaan asioita hyvin monipuolisesti. Toisaalta herkkä kokee myös onnistumiset ja elämän iloiset asiat erityisen voimakkaasti - täysillä.

Erityisherkkyydessä ei ole kyse ainoastaan ihmisen ominaisuudesta, vaan samankaltaista herkkyyttä on tutkimusten mukaan havaittu myös eläimillä. Viime vuosina erityisherkkyyttä on tutkittu ja se on lehdissä ja tiedotusvälineissä nostettu yhdeksi keskusteluaiheeksi. Erityisherkät julkisuuden henkilöt ovat antaneet kasvot ominaispiirteelle.
Lapsen erityisherkkyyden tunnistaminen vaatii vanhemmilta ja läheisiltä ymmärrystä herkkyyden ominaispiirteistä ja avointa suhtautumista.Erityisherkkää lasta ei voi vaatia olemaan reipas, sillä pitkällä tähtäimellä asia kääntyy itseään vasten ja siitä on lapsen myöhemmässä elämässä vain haittaa. Tunteet ja tuntemukset voivat olla joskus hyvinkin voimakkaita ääripäissään. Vanhempien olisi hyvä opettaa lapselleen tunteiden ilmaisua ja niiden säätelyä sekä asettaa lempeästi selkeät rajat. Lempeys ei tarkoita kuitenkaan erityiskohtelua. Erityisherkälle lapselle on annettava omaa tilaa ja aikaa käsitellä asiat rauhassa.
Erityisherkän aistit ovat herkät. Ominaisuuteen liittyy myös tunnollisuutta ja liiallinen vastuu voi johtaa työssä uupumukseen kun herkkä ihminen pyrkii täydellisyyteen kaikessa tekemisessään, ilman virheitä. Myös syyllisyys on monien erityisherkkien elämässä läsnä. Hän voi kantaa syyllisyyttä läheisten ihmisten tekemisistä tai lapsuuden ikävistä tapahtumista koko elämänsä, ellei  hän osaa irtaantua niistä.

Erityisherkkä uhrautuu usein velvollisuudentuntoisena muiden puolesta ja unohtaa itsensä ja omat tarpeensa. Uhrautuvuudesta luopuminen voi olla vaikeaa, koska hän havaitsee monipuolisemmin erilaisia tunnevivahteita  ihmisissä. Kieltäytyminen ei ole helppoa. Miellyttäminen ja itsensä tärkeäksi kokeminen voi johtaa pitkällä aikavälillä ahdistukseen, jos ihminen joutuu jatkuvasti joustamaan omista tarpeistaan muiden hyväksi. 


 
 
Onko herkkyys elämässä rikkaus vai taakka? Varmasti molempia. Siihen liittyy paljon vahvuuksia ja tunnetason rikkaus tekee erityisherkän elämästä värikästä ja voimakasta, koska hän kokee ja havaitsee elämän pienetkin asiat suuresti. Empaattisuus on usealle erityisherkälle luonnollista ja hän osaa asettua hyvin helposti toisen ihmisen asemaan jakaen surut ja ilot. Auttamishalu on hyvin vahva ja omasta luopuminen toisen ihmisen hyväksi ei ole lainkaan harvinaista. Hyvänolontunteen antaminen toiselle ihmiselle voittaa sen, että itse jää ilman.

Nykypäivän kiireinen elämä voi olla herkälle ihmiselle raskasta. Tunnollisuutensa vuoksi hän voi uupua hektisen elämän vauhdissa. Arjen informaatiotulva sähköisistä kanavista ja tiedotusvälineistä, harrastukset, ihmisvilinä kaupassa, kaikki tämä voi muuttua erityisherkälle ylitsepääsemättömäksi.
Erityisherkkä saattaa kohdata ennakkoluuloja käyttäytymisensä johdosta, joskus myös väärinkäsityksiä. Hänet saatetaan leimata koppavaksi, itsekkääksi ja välinpitämättömäksi. Muiden ihmisten on vaikea ymmärtää se, miten erityisherkkä kokee ulkopuoliset ärsykkeet ja tunnetilat ja se voi heijastua ulospäin omituisella tavalla tai jopa ryhmästä vetäytymisenä. Hän voi jäädä miettimään aistimaansa tunnetilaa aivan normaalin kohtaamisen jälkeen, eikä pääse ajatuksesta eroon ennen kuin hän on selvittänyt havaintonsa syyn monista eri näkökulmista.
Suomen erityisherkät ry:stä saa lisätietoa erityisherkkyydestä ja tutkimuksista. Kansainvälistä tutkimustietoa on myös runsaasti saatavilla nykyisin. Oman herkkyytensä voi testata netissä. Ainoastaan testin perusteella ei ihmisiä voida luokitella erityisherkäksi, vaan siihen tarvitaan vahvaa arviota omista tuntemuksista ja asian ymmärtämistä sekä mahdollisesti keskustelua asiantuntijan kanssa.

Hidasta elämää sivustolta löydät myös mielenkiintoista luettavaa erityisherkkyydestä mm. Eevi Minkkisen kirjoituksen: Rosoista ja pehmeää.

                                                          Mari


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri