Siirry pääsisältöön

Vaaleanpunaisissa tunnelmissa




 
Nyt on niin, että Black Friday tulee minulla korvista ulos. Kun avasin tänään perjantai aamuna sanomalehden ja sähköpostin, niin ne olivat täynnä Black Friday ja Black Week mainoksia, on ollut koko viikon, jopa kauemmin. Ehkä jotain tarpeita itsellänikin olisi, mutta tällä hetkellä mieli sanoo EI kaikille huipputarjouksille. Täytyy myöntää, että ihan hilkulla olen pari kertaa ollut, että lähden vauhkoamaan mukaan, mutta onneksi olen pitänyt pääni – vielä toistaiseksi.

Eilen illalla mieskin yritti esittää toiveita joulupukille katsellessaan huipputarjouksia. Piti palauttaa hänet maan pinnalle. Olemme sopineet, että emme osta joululahjoja toisillemme. Hitusen hän sai minutkin innostumaan, kun siirtyi katsomaan kameran objektiiveja. Yritän kuitenkin kuunnella järjen ääntä tässä kohtaa.







 
Ilmastonmuutos, kuluttaminen, maapallon tuhoaminen saa minut huolestumaan. Vaikka kulutus on ihan luonnollinen asia ja toki Suomen pyörät pitää pyöriä, niin liika kuluttaminen tuntuu nyt vastenmieliseltä. Kun mainoksia pukkaa joka tuutista, tarpeet nousevat monella ihmisellä esiin.

Oletko huomannut, että aina löytyy hyviä perusteluja ostoksille, kun oikein kovasti jotain haluaa, oli tuote sitten tarpeellinen tai tarpeeton. Käykö sinulle koskaan niin, että hetken kuluttua ostamisesta huomaat, että tuote olikin tarpeeton?




Tällä hetkellä päällimmäisenä ajatuksena minulla on päästä turhasta tavarasta eroon. Se ei ole ihan yksinkertainen juttu. Kuluttaminen on niin syvällä tavoissa, että huomaamattaan synnyttää erilaisia tarpeita ja haluja hankkia tavaraa ympärilleen. Aina ei tule riittävästi mietittyä tarvitsenko tuotetta vai en. Heikkoja hetkiä tulee, myönnän sen. Kaapissa on vaatteita yllin kyllin, mutta silti nähdessäni kauniin vaatteen, välillä sorrun ostamaan sen. Ehkä tärkeintä kuluttamisessa kuitenkin on se, että ostaa kestäviä ja ajattomia tuotteita, joiden elinkaari on pitkä. Monikäyttöiset ja muunneltavat vaatteet ja asusteet ovat juuri sellaisia.

Kodin sisustustuotteet on toinen heikko kohtani. Koti on tärkeä ja haluan, että siellä on viihtyisää. Uusi tyynynpäällinen tai kynttiläjalka piristää pitkäksi aikaa. Niitä meillä on, mutta kaikki ovat olleet tosi pitkään käytössä. Koristetyynyjä ja mattoja voi siirrellä eri huoneisiin ja näin sisutukseen saa uutta ilmettä helposti. Sisustustuotteiden ostamisessa osaan käyttää järkeä paremmin kuin vaatteiden. Harkitsen tarkkaan, kuinka pitkäikäinen tuote on. Laitan välillä tavaroita säilöön ja nostan vuorostaan toiset esille. Näin vaihtelemalla tunnelmaa, niihin ei kyllästy.


Käsivaralta otettu kuva. Pahasti tärähtänyt, mutta näyttää minusta niin kivalle.

 
Millainen kuluttaja sinä olet? Mitä ajattelet Black Friday -kampanjoista?

Kaunista viikonvaihdetta vaaleanpunaisin tunnelmin.

Mari

Kommentit

  1. Heippa Mari. Hyvä kirjoitus ja taas niin kauniita kuvia <3. En muista milloin olisin itse viimeksi nähnyt valonpilkahdustakaan.

    Haluaisin kovasti kirjoittaa sulle pitkän viestin, mutta mun voimavarat on nyt vähissä (ollut rankka kuukausi, jonka olen lähinnä toiminut kyytimiehenä erinäisten sairaaloiden väliä ja alkaa jo vähän oma fysiikka ja henkinen kantti pettää). Siksi linkkaan tähän ystäväni Tuulan myös ajatuksia herättävän postauksen samasta aiheesta https://omankatonalla.blogspot.com/2019/11/ajatuksia-black-fridaysta.html . Siellä perässä on myös oma kommenttini, josta käy ilmi, että samoilla linjoilla sinun kanssasi olen.

    Parempaa viikonloppua sinne ja toivotaan, että tällä kertaa tännekin saataisiin luvattua auringonvaloa. Tulisi enemmän kuin tarpeeseen <3.

    PS. Postilakon aikana pääsi sikäli helpolla, että yhtään mainoslehtistä ei putkahtanut luukkuun, mutta heti kun päättyi, oli vino pino Black Friday-mainoksia odottamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annukka. Odotan viikonloppuna valonpilkahduksia, toivotaan että säätiedotus toteutuu. Myös siellä. Kävin lukemassa Tuulan tekstin. Se oli todella osuva ja todellakin lapsuuden muistikuvat tulivat mieleen. Mä olen ollut nuorena myös samanlainen ompelija kuin sinä. Kun rahaa ei ollut muotivaatteisiin, niin tein itse. Sen jälkeen sain tehdä kaikille kylän nuorille puseroita lakanakankaasta, laukkuja vanhoista farkuista ja koruja Dass-massasta. Koko kaveriporukka kuljettiin samanlaisissa vaatteissa. Hih.

      Voi, onpa ikävää kuulla, että kuukausi on ollut rankka. Toivotan sinulle voimia tulevaan ja toivon kovasti, että elämä tasoittuisi omille raiteilleen kohdallasi. Jos voisin, lähettäisin sinulle paljon auringonsäteitä päiviäsi piristämään.

      Tosiaan lakon päätyttyä oli meilläkin tänään postilaatikko täynnä mainoksia ja laskuja. Sitten kun avasi Hesarin sivut olivat täynnä BF mainoksia ja sama sähköpostissa. Onneksi kohta on tämä päivä ohi. Taidan lähteä tuonne hämärään kävelylenkille.

      Jaksamista sinulle <3

      Poista
  2. Hämärä maisemakin voi olla kaunis, vaaleanpunaisen sävyt ovat ihania! Olet ollut kävelyllä Lauttasaaren kieppeillä...

    En voi sietää Black Friday tai muitakaan kaupallisia ostospäiviä; itse asiassa kaikki leluesitteetkin nostavat ärsytyksen huippuunsa joulun alla. Me ei olla ostettu miehen ja lähisuvun kanssa lahjoja moneen vuoteen keskenämme ja se on rauhoittanut ja helpottanut joulun alusaikaa tosi paljon. Jos joku on hankkinut jotain, se on ollut yllätys eikä saajan tarvitse kokea noloutta.

    Silti täytyy tunnustaa, että täällä Espanjassa olen hyödyntänyt BF:n tarjouksia jo parina vuonna. Olen tietoisesti odottanut ko päivää ja hankin tänäkin vuonna kivan mustan tekoturkin täältä - hinta oli todella edullinen, kun hintataso on täällä jo lähtökohtaisesti alhaisempi.
    Pidän vaatteista ja tulen hankkimaan jotain uutta kausittain, vaikka kuinka välillä yritän päättää toisin. Elän muuten mielestäni aika ekologisesti korjaten ja fiksaten sekä omia että pikkutyttenkin vaatteita joten siinä mielessä en soimaa itseäni. On niin hauskaa kun isompi (7 v) saattaa näyttää mulle reikää vaatteessaan ja pyytää että mummi korjaisi :)
    Meillä mies korjaa kaikki kodinkoneet ja vempeleet, mitä vain pystyy ja osaa, eikä koskaan mennä suoraan kauppaan ostamaan uutta ennenkuin on yritetty fiksata.
    Vaateinnostus on ollut läsnä koko elämäni pikkutytöstä asti ja näkyy jatkuvan, hih.

    Ihanaa viikkoa sinulle harmaudesta huolimatta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, Lauttasaaressa käveltiin tällä kertaa. Poikettiin myös kahville Paseoon, joka oli tupaten täynnä ihmisiä. Muistan kun ekan kerran kävimme siellä, oli rauhallista ja istuttiin takkatulen ääressä glögillä. Oli kylmä, mutta niin tunnelmallista. Nyt ei enää ollut samaa tunnelmaa.

      Tänä vuonna BF oli mulle jotenkin liikaa. En tiedä miksi, mutta ärsytti suunnattomasti, kun mainoksia tuli joka tuutista. Kiva, että sinä teit hyviä löytöjä lomallasi. Sinä oletkin aina niin tyylikäs ja hyvän näköinen. Näkyy, että sinulla on hyvä maku. Täytyy myöntää, että itsekin sorrun vaatteisiin ja kodin juttuihin, kun näen jotain tosi kivaa. Yritän kuitenkin poistaa tavaraa toisesta päästä, sellaisia joilla ei enää ole käyttöä.

      Arvostan suuresti sitä, että vanhoja vaatteita ja tavaroita korjataan. Harmi, ettei se aina ole mahdollista. Vein eilen aamulla vanhan (n.10v) vanhan matkaföönin (myös arkikäytössä) miehelle ja kysyin, voisko tälle tehdä jotain, kun ei oikein toimi kuin puoliksi kiinni asennossa. Fööni ihan paras ja en millään haluaisi luopua siitä. Ihanaa viikkoa sinulle sinne aurinkoon - nauti!

      Poista
    2. Onpa harmi kuulla, että Paseokin on niin ruuhkainen - vältän itsekin sellaisia paikkoja. Siinä mielessä tunnistan introvertin suomalaisuuden itsessäni :)
      Jäi muuten sanomatta se, että minähän koluan myös kirppiksiä ahkeraan ja teenkin sieltä aina silloin tällöin hyviä löytöjä. Se rauhoittaa mieltä kummasti ostosten suhteen.
      Leppoisaa tiistai-iltaa <3

      Poista
  3. Black Friday sai minunkin karvani nousemaan pystyyn. Olen omasta mielestäni harkitseva kuluttaja enkä jaksa härdelliä ja pakkotuputusta. Ostan tarpeeseen en huvikseni. Ihanat kuvat postauksessasi! Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Hei Tuija ja kiitos. BF onneksi ohitettiin kunnialla. Viime metreillä haksahdin tilaamaan punaisen mekon. Perusmekon, joten se luultavimmin on käytössä pitkään ja on helposti muunneltavissa. Ostoshärdelliä taitaa olla nykyisin lähes läpi vuoden, aina on jotkut hoppalot ja poppalot meneillään. Samoilla linjoilla ollaan, ostoksia vain tarpeeseen. Kiva kun piipahdit täällä ja iloa joulunodotukseen.

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri