Siirry pääsisältöön

Remppaa ja toimistotyöläisen hartiat

Ihanaa juhannuksen jälkeistä aikaa. Kuinka sinun juhannus sujui? Meillä hiomapaperi ja pensseli heilui koko juhannuksen ajan sekä sen jälkeenkin. Mies meni hiomapaperin kanssa edeltä ja minä maalipensselin kanssa perästä. Terassin ritilät on nyt maalattu. Hiphurraa. Ikävää maalattavaa! Neljä pintaa, joista kaksi sivua oli tosi hankalaa. Välillä hiki nousi pintaan, kun yritin maalailla terassin kaiteen yli ritilöitä toisen kerroksen korkeuksissa.


Koko talvi on listattu hommia, mitkä pitää tehdä täällä kotona kesän aikana. Tähän asti niitä on siirretty myöhäisemmäksi. Päätimme, että nyt niihin on tartuttava. Remonttia siis riittää vielä kesälomalle yllin kyllin.



Rempasta toiseen. Kävin tänään fyssarilla jalkajumieni vuoksi. Olo tuntuu juuri samalta, kuin noiden nuukahtaneiden kukkien. Olen tehnyt pitkiä työpäivä istuen ja jumpat sekä joogat ovat jääneet vähemmälle. Kaikki kostautuu nyt. Havahduin vasta kun kävimme juhannuksena metsässä kävelyllä ja kalliolle nousut tuottivat vaikeuksia. Keväällä aloitin aamuvenyttelyt, mutta jalat ovat jääneet venyttelemättä lähes kokonaan. En ole ymmärtänyt sitä, miten tärkeää istumatyöläisen on venytellä reisiä ja pohkeita. Olen keskittynyt enemmän selän ja yläraajojen venytyksiin.

Fysioterapeutin tapaamisella sain hyviä neuvoja työpisteellä ja kotona tehtäviin venytyksiin. Tunnin aikana tarkasteltiin ryhti, tasapaino ja lihakset. Fyssari otti ensimmäisenä hartioista kiinni ja sanoi: tyypilliset toimistotyöläisen hartiat, vaikka ryhti on muuten hyvä. Niinpä niin, kunpa muistaisi taivutella hartioita säännöllisesti taaksepäin. Sitä olisi hyvä tehdä työpisteellä useamman kerran päivässä, mutta usein se unohtuu työn touhussa.

Toinen hyvä neuvo oli, tennispallolla hieronta. Laita tavallinen tennispallo vanhaan sukkahousuun. Aseta se seinän ja oman reitesi välin ja hiero pallon avulla itse itseäsi. Ai että tuntui hyvälle tai oikeastaan aika pahalle, koska reidet ovat tällä hetkellä niin jumissa. Pallon voi laittaa myös reiden alle (jos kestät) ja jalkaa hierotaan edestakaisin pallon päällä pienin liikkein. Pallolla voi myös hieroa jalkapohjia. On muuten siihenkin todella hyvä.

Pohkeen ja polven koukistajalihaksen venytykset olivat tuttuja ennestään. Havahduin taas huomaamaan, kuinka tärkeää liikunta on ja oikeastaan se, että liikkuu monipuolisesti. Pyöräily tekee hyvää jalkojen lihaksille, mutta sen jälkeen pitäisi myös venytellä ja sen olen vallan unohtanut rientäessäni työpisteelle.



Istuminen ja paikallaanolo on lähes kaikkien vitsaus. UKK-instituutin tutkimuksen mukaan kaikki ikäryhmät istuvat liian paljon. Päiväkotilaiset istuvat ison osan päivästä ja se jatkuu koulussa, sen jälkeen istutaan pitkiä työpäiviä ja eläkepäivätkin vietetään kotona istuen.  Noin viidennes väestöstä istuu yli 7,5 tuntia päivässä.

Pitkäkestoinen istuminen rasittaa tukirakenteita. Tuttua on monen istumatyöläisen selkä- ja niskakivut. Työpaikoilla suositaan seisomista, mutta toisaalta siihenkin liittyy terveyshaittoja. Tauot, taukojumppa, asennon vaihtaminen ja jaloittelu työpäivän aikana ovat varmasti parhaat keinot ehkäistä istumisesta syntyviä vaivoja. Tietenkin ergonomiset toimistokalusteet.



Puutarhan hoito ja kukkien rapsuttelu sekä remppahommat ovat parempi vaihtoehto työpäivän jälkeen, kuin sohva ja telkkari. Kroppa saa hyvää liikuntaa. Maalausurakan jälkeen huomasin, kuinka kämmenet olivat arat. Lihakset, joita ei juuri missään tule käyttäneeksi, kipeytyivät.

Millaisia lihaskuntoharjoituksia sinulla on ja pidätkö lihaksistasi parempaa huolta kuin minä?

Aurinkoa päiviisi <3

Mari

Kommentit

  1. Voi, tällä hetkellä en kyllä huolehdi oikein millään muotoa, en liikunnasta enkä venyttelystä. Mökillä ei tule lähdettyä liikkeelle, vaikka olen kuinka päättänyt. Meillä on 2 km pitkä mökkitie joka johtaa isolle asfaltoidulle tielle, joten tämä on käytännössä ainoa kiinnostava lenkkipolku. Mutta. Täällä ei tule lähdettyä lenkille taas ollenkaan, pitäisi vaan päättää ja aloittaa. Molemmat lonkatkin on aika kipeät, sen huomaa kun nousee (tai yrittää nousta) jollekin korkealle. Että tämmöistä liikuntatouhua täällä.
    Onko kuvien kivikkokukat teidän pihaltanne? Aivan ihania ja niin rehevää!
    Kivaa kesäviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Maarit. On se kummallista, että liikkeelle lähteminen on niin vaikeaa, vaikka siitä tulee sekä hyvä olo että mieli. Mun on nyt pakko terästäytyä, sillä lomien jälkeen on seurantakäynti fysioterapeutille.

      Kuvat ovat meidän terassin rinteeltä. Rakensin siihen kivikkopuutarhan, kun muutettiin tähän taloon. Ajatuksena oli kivipuro, joka valuu rinteen yläreunasta alas kiemurrellen. Tykkään itsekin siitä. Sitä on kiva katsella terassilla istuessa.

      Ihanaa loppuviikkoa ja viikonloppua sinne teidän kesäkeitaaseen. Pyörittele ainakin nilkkoja ja varpaita. Ai niin, fyssari sanoi, että vesiliikunta on parasta lymfahoitoa :)

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri