Siirry pääsisältöön

Viime kesän parhaat hetket

Kevät on jo täällä. Sehän tarkoittaa sitä, että mielessä alkaa pyörimään aurinkoiset kesäpäivät, puutarhahommat ja loma. Kesää odotellessa muistelin viime kesän mukavia tapahtumia. Kesä oli kerrassaan upea ja lämmin. Moni koki kesän liian kuumana ja tukalana, mutta minusta se oli ihana. Toivottavasti myös tulevana kesänä saadaan monta aurinkoista ja lämmintä kesäpäivää.

Kun viikot painaa töitä, niin on selvä, että viikonvaihde on järjestettävä niin, että siinä on riittävästi aikaa palautumiseen. Illat ovat jo valoisia ja silloinkin ehtii rentoutumaan ja tekemään vaikka mitä kivaa. Itse voi vaikuttaa siihen, millaisen arjen itse tekee. Jättääkö aikaa palautumiseen vai kuluttaako kaiken vapaa-ajan siivoamiseen ja pyykkäämiseen.

Muista elää hetkessä. Klisee, mutta niin totta. Ellei malta pysähtyä hetkeen, niin elämä kuluu vinhaa vauhtia ohi, kun odottelee vain tulevaisuuden tapahtumia. Eihän elämän kuulu olla sellaista, että aina odottaa tulevaa, viikonloppua tai lomaa. Kyllä ne sieltä tulee odottamattakin. Vaikka viikoissa on varmasti erilaista touhua, niin aina voi tehdä valintoja.  Kun ottaa viikon aikana pieniä hetkiä itselleen, niin jaksaa paremmin.






Viime kesänä kävimme loman alkajaisiksi Tallinnassa, ensi kertaa auton kanssa. Yövyimme Tallinnassa yksityisasunnossa aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Ikkunoista avautui näkymä merelle ja kalasatamaan. Se oli oikeastaan tosi kivaa, sillä kaupungin näki aivan toisin silmin, kun pääsimme liikkumaan laajemmalla säteellä. Ajelimme Piritaan päiväksi katsomaan kun purjeveneet lähtivät kilpamatkalleen satamasta yksi kerrallaan. Itä-Virossa kiertelimme upeilla uimarannoilla. Välillä parkkeerattiin auto ja lähdettiin kävelylle. Istuttiin rannalla ja katseltiin, miten paikalliset viettivät aikaa pelaten ja leikkien tai vain piknik korin äärellä nauttien. 

Telliskivi on yksi mielenkiintoisimmista alueista Tallinnassa. Siellä hurahti yksi päivä aamusta iltaan. Ihania putiikkeja, hyviä ruokapaikkoja ja taidetta. Kun Tallinnassa oli vietetty muutama päivä ajelimme Pärnuun pariksi päiväksi. Kylpyläkaupunki heitti niskaamme melkoisen ukkosmyrskyn, mutta seuraavana aamuna aurinko taas paistoi. Rantabulevardilla kävellessä voi hyvin kuvitella kulkevansa etelämmässä kuin mitä oli. Edessä avautuu ihanat isot hiekkarannat. Automatkalla piti pysähtyä tämän tästä bongailemaan kattohaikaroita tien viereisillä pelloilla.



Kesällä meillä on tapana tehdä päiväretkiä lähiseudulle. Viikonloppunakin ehtii oikein hyvin. Viime kesänä kävimme Strömforsin ruukissa ja se jäi mieleen erityisen kauniina ja vehreänä paikkana. Harmillista vain, että satuimme vierailemaan siellä maanantaina ja kaikki paikat, ravintolat mukaan lukien, olivat kiinni. Toinen upea ruukkialue on Mathildedalissa, jossa kävimme kerran  kun ajelimme Salosta kotiin. Ihana kyläyhteisö ja paljon aktiivista toimintaa. Ehkä täytyy piipahtaa tulevanakin kesänä siellä.

Asuntomessut on yksi kesän must tapahtuma. Joka vuosi ollaan käyty katsomassa, millaisia taloja on tarjolla ja mitkä ovat kuumimmat sisustustrendit. Viime kesänä Pori yllätti minut täysin. Kaupunki olikin ihan kiva. Olin käynyt siellä viimeksi joskus lapsena ja mielikuva kaupungista poikkesi aika hurjasti näkemästäni. Illalla ajelimme myös Yyterin hiekkarannoille kävelemään. Aika upeaa, että meiltä löytyy näin poikkeuksellisen upeat rannat. Yövyimme maatilamajoituksessa hieman kaupungin ulkopuolella. Hetken ehdin jo ajatella, mistä ihmeen korvesta olen majoituksen varannut, mutta majapaikka osoittautui kuitenkin oikein mainioksi. Päällimmäisenä jäi mieleen kotoisa vinttikamari ja aamiainen, jonka talon emäntä oli meille valmistanut. Tarjolla oli herkkuja joka lähtöön, emäntä oli jopa käynyt aamulla itse poimimassa mustikat puuron päälle.


Porvoo on yksi kesän vakiokohteita. Viime kesänä kävimme useammankin kerran eri kokoonpanoilla. Porvoo on tosi kiva kesäkaupunki. Idylliset kapeat kujat ovat parasta kaupungissa. Tosin siellä on nykyisin myös erinomaisia ruokapaikkoja. Joen vartta pitkin on kiva kävellä suuntaan ja toiseen. Katsella vanhoja puutaloja. Viime kesänä kävelimme rantapolkuja joen toisella puolella. Rannan makasiinit avautuivat paljon paremmin kuin kävelykadun puolelta, josta ei juurikaan näe, millaista joenrannalla on.

Hanko ja Tammisaari on myös kaupunkeja, joissa käymme joka kesä ainakin kerran. Tammisaaren venesatamassa on ihana rauha ja upealle rannalle on kiva leivittää viltti kesäpäivänä. Tammisaaressa käymme aina Cafe Ekenäsin terassilla salaatilla. Viime kesänä satuimme sellaiseen aikaan Hankoon, että siellä oli valtavasti ihmisiä, kirpputorimyyjät olivat vallanneet puiston ja ranta-alueen. Ravintolat olivat täpö täynnä ihmisiä. Päivä oli tosi lämmin ja jopa meikäläisellä oli hiki. Kotimatkalla Tamisaaresta tai Hangosta käymme usein Vi-Box Bakerystä ostamassa kotiin leipää ja leivonnaisia.



Kesään kuuluu ehdottomasti polkupyöräretki Helsinkiin täältä Espoon puolelta. Reitti kulkee Helsingin keskustaan, joskus myös Hakaniemeen. Pyöräretki kestää koko päivän. Matkalle ei lähdetä verenmaku suussa, vaan nautiskellen ja viipyillen. Välillä istuskellaan, jos löytyy kiva paikka, katsellaan maisemia, käydään syömässä ja kahvilla. Viime kesänä ajelimme Tamminiemeen hieman sattumalta. Kahvila sattui olemaan auki ja siellä syötiin maistuvat Urkin leivät upeassa auringon paisteessa.

Viime kesänä pyöräilimme tavallista vähemmän, joten Hesan matka tuntui takamuksissa, kun pääsimme kotiin. Tulevana kesänä aion kunnostautua paremmin pyöräilyn suhteen, sillä pyöräily on tosi kivaa. Pyörällä liikkuessa näkee paljon, tuntee luonnon tuoksut ja matkan teko on joutuisaa. Pääteiden sijaan, voi poiketa pienillekin poluille. Oma kaupunki on tullut pyöräiltyä ristiin rastiin pieniä katuja ja pyöräteitä myöten, mutta paljon on vielä nähtävää, eikä se haittaa vaikka aina ei ole uusia näkymiä. Kaupunkipyörä on jo ladattu koko kaudeksi, joten kävelyreissullakin voi hypätä pyörän selkään, jos siltä tuntuu. Ainakin Helsingissä aion pyöräillä kaupunkipyörällä tulevana kesänä.

Emme juurikaan suunnittele reissuja etukäteen, vaan yleensä mennään fiiliksen mukaan. Ensi kesän suunnitelmia ei vielä ole mietitty, mutta nämä kaikki kohteet ovat sellaisia, että niihin riittää viikonloppu, eivätkä vaadi sen enempää suunnittelua. Kun lähtee kotoa liikkeelle, niin kaikki muu unohtuu ja tuntuu kuin olisi lomalla.

Onko sinun kesäsuunnitelmat jo valmiit?
Mari

Kommentit

  1. Oikein hyrisytti tuo alkuteksti - olen niin samaa mieltä kanssasi siitä että 'itse voi vaikuttaa siihen, millaisen arjen itselleen tekee'. Ja muutenkin elämälleen, jos otetaan vähän laajempi perspektiivi :)
    Meillä jää jotenkin väliin aina nämä kotimaan kohteet, kun vietämme mökillä niin paljon aikaa eikä oikein riitä into lähteä muille paikkakunnille. Välillä harmittaakin miten ollaan niin jämähdetty tässä asiassa, kun täällä on niin ihania paikkoja.
    Mitään suunnitelmia mökkeilyn lisäksi kesäksi ei ole paitsi se, että jos ilmat eivät lämpene minä lähden reissuun hakemaan sitä aurinkoa. Nyt on ollut jo pitkään kova polte päästä tätä koleutta ja tuulta pakoon jonnekin.
    Suomen kesä on niin kaunis, että viihdyn täällä jos ilmat ovat hyvät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit. Tässä iässä tosiaan huomaa, että ainainen kiire on hellittänyt. Kaikki asiat ottaa vähän rennommin. Tärkeintä on elämä ja tämä hetki. Olen tosi huono suunnittelemaan matkoja etukäteen, kaikki lähtee hetken mielijohteesta ja fiiliksestä. Kun tuntuu siltä, että pitää lähteä jonnekin, niin sitten mennään.

      Meillä ei ole mökkiä (välillä pienestä mökistä haaveillaan), siksi kesällä kierrellään eri paikoissa. Meidän koira kuoli pari vuotta sitten ja nyt voidaan olla pidempään poissa kotoa. Tosiaan jos kesä on huono, silloin on pakko päästä aurinkoon ja lämpöön.<3

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri