Siirry pääsisältöön

Omat siivousrutiinit - miten koti pysyy siistinä





Millaiset siivousrutiinit sinulla on? Luin innostavan Kotonasi bogin kirjoituksen turhien tavaroiden karsimisesta ja kaappien järjestelemisestä. Kon Marit ja ostokäyttäytymisen muuttaminen on ollut esillä vahvasti viime aikoina. Yksi sun toinen on julistanut vuodenvaihteessa, että lopettaa turhien tavaroiden hankkimisen ja ostolakkoja on julistettu. Keskustelu ilmastonmuutoksesta on varmasti monen päätöksen takana.

Kannan huolta ilmastosta ja haluan kantaa omalta osaltani korteni kekoon kierrättämällä, lajittelemalla roskat ja miettimällä tarkkaan millaisia tuotteita ostan. Pyrin myös pitämään tavaramäärät kurissa.

Kirjoitin siivousjuttuja täällä. Eilen kävimme ostamassa höyrypesurin, jolta testataan lähiviikkoina kodin perussiivouksessa, kaapin ovissa, kaakeleissa ja kylpyhuoeessa. Niistä myöhemmin. Keskityn nyt siihen, miten meillä on ratkaistu tavaroiden säilytys.

Kotimme on kahdessa kerroksessa ja alakerrassa sijaitsee suurin osa säilytystilasta: tilava varasto, kodinhoitohuone ja eteisen kaapistot. Yläkerrassa keittiönkaappien lisäksi on vaatteille säilytystilaa ja lipasto ja tv-taso, joissa on usein käytettyjä tavaroita ja papereita.


Järjestyksenpito on kaiken a ja o

Järjestyksenpidon tärkein asia on, että jokaiselle tavaralle on oma paikkansa ja kaikki laitetaan käytön jälkeen takaisin paikoilleen. Tavarat on järjestelty toiminnoittain oikeille paikoilleen, joten erillisiä tavaroita ei kulkeudu asunnossa ympäriinsä. Tässä varmasti auttaa se, että minua ja miestä häiritsee, jos tavarat eivät ole paikoillaan. Parasta järjestetyssä kodissa on se, että tavarat löytyvät aina.

Säilytystilan puute on melko yleinen kommentti, kun paikat eivät ole kunnossa. Olen tästä eri mieltä. Pieniinkin säilytystiloihin saa mahtumaan uskomattoman määrän tavaraa, jos ne järjestellään järkevästi. Ensin täytyy tehdä pysyvä päätös järjestää koti niin, että se tuottaa iloa. Minusta ei ole järkeä laittaa paikkoja järjestykseen, jos viikon päästä kaikki on taas epäjärjestyksessä ja tavaroita etsitään ympäri kotia.

Yleisin virhe on, että järjestellään kotia huone kerrallaan. Kon Marin oppien mukaan parempi tapa on kerätä kaikki saman lajin tavarat yhteen paikkaan. Samalla on helppo karsia ylimääräiset tavarat. Säilytettävien ja karsittavien tavaroiden valintakriteerinä kannattaa punnita sitä, tuottaako esine iloa. Jos olet epävarma, kannattaa siirtää tavara puoleksi vuodeksi syrjään ja ellet ole kaivannut tavaraa puolen vuoden aikana, se joutaa pois.

Itselläni on tapana siivota paikkoja säännöllisesti, vaatekaapit keväällä ja syksyllä. Samalla laitan kierrätykseen sellaiset vaatteet, joita en ole käyttänyt edellisenä kautena. Samalla kaappeihin tulee tilaa.




Kaikki alkaa eteisestä

Kodin oven avatessa ensimmäisenä on edessä eteinen. Siitä on hyvä aloittaa järjestely. Itse en suosi sitä, että tavarat työnnetään kaappeihin "piiloon". Haluan, että kaikki kaapit ovat hyvässä järjestyksessä. Minusta koreissa on helpoin pitää tavarat paikoillaan. Koreilla kaapin yleisvaikutela pysyy siistinä. Meidän eteisessä on isot liukuovikaapit, joiden takana on tanko päällysvaatteille ja ylä- ja alapuolella hyllyt. Ylähyllyllä säilytetään isoissa kangaskoreissa ulkoiluvaatteita, pyöräilykypärät, hanskat ym. urheiluvaatteet. Ylimmälle hyllylle mahtuu sellaiset tavarat, joita tarvitaan harvemmin. Liukuovikaapiston toisessa puolessa on vetokorit. Niissä pipot, kaulaliinat, hanskat ym. pysyvät järjestyksessä.

Järjestelen vetokorit säännöllisesti. Etenkin kaulaliinat vaativat uudelleen viikkausta melko usein. Pipot ja hanskat pysyvät aika hyvin oikeilla paikoillaan. Näin talvella etuosassa on lämpimmät hanskat, jotka keväämmällä siirrän korin takaosaan.

Eteinen pysyy siistinä, kun kengät laitetaan kaappiin pois ovensuusta. Minun kengät ovat kaapissa kahdella hyllyllä ja miehen kenkälaatikossa istuimen alla.


Olohuoneessa viihdytään

Kaukosäätimelle ja lehdille on oma paikkansa, samoin minun kutimelle. Pöydillä on koriste-esineitä, mutta juuri muuta tavaraa ei niille lasketa. Olohuone pysyy aika helposti siistinä, kun sinne ei kanneta muista huoneista tavaraa tai jos jotain tuodaan ne viedään takaisin omille paikoilleen.

Sohvan tyynyt ja koristetyynyt kaipaavat kerran viikossa pöyhimistä, jotta ne näyttävät siisteiltä. Se tapahtuu yleensä samalla kun imuroin ja pyyhin pölyt. Vaikka meitä on vain kaksi, niin pölyä kertyy sen verran, että kerran viikossa on imuroitava paikat puhtaaksi.


Rauhallinen makuuhuone

Petaan sängyn joka aamu ennen kuin lähden töihin. Siihen ei kulu aikaa kuin hetki kun suoristan lakanat, pöyhin tyynyt ja levitän päiväpeiton osalle sänkyä, asettelen muutamat koristetyynyt sängylle ja heitän torkkupeiton rennosti sängyn reunalle ja huone näyttää siistiltä. Mies taas aukaisee vuoteet illalla.

Vuodevaatteet vaihdan viikon tai kahden välein. Kesällä useammin talvella voi mennä kaksikin viikkoa. Samalla kun vaihdan lakanat tuuletan peitot ja tyynyt sekä ravistan pölyt pois. Silloin tällöin imuroin myös patjat. Pesen vuodevaatteet 60 asteessa valkoiset ja kirjavat erikseen, kuivatan lakanat kuivurissa ja mankeloin puhtaat lakanat heti liinavaatekaappiin. Ihan parasta on mennä saunana jälkeen puhtaisiin mankeloituihin lakanoihin.

Makuuhuoneessa meillä on vaatekaapit, jossa on sekä tankoja että hyllyjä. Järjestelen hyllyt säännöllisesti, koska neule- ja teepaitakasat tarvitsevat säännöllistä järjestelyö. On kiva kun hyllyt ovat järjestyksessä. Myös näissä kaapeissa on veto- ja irtokoreja, jotta järjestys säilyy.


Tehokas kodinhoitohuone

Pyykkihuolto hoituu hyvällä pesukoneella ja kuivausrummulla, jotka on sijoitettu päällekkäin. Pestyt pyykit on helppo nostaa suoraan kuivuriin. Energiaa säästämme sillä, että  jokapäiväinen vaatepyykki kuivataan pyykinkuivaustelineessä. Onneksi pyykki kuivuu nopeasti kodinhoitohuoneessa, illalla levitetyt pyykit ovat aamulla kuivia.

Likapyykki lajitellaan meillä valkoisiin ja kirjaviin. Pyykkiä ei kerrytetä turhaan. Olen tarkka siitä, että valkoisten kanssa ei pestä kirjavia vaatteita. Haluan, että valkoiset vaatteet pysyvät valkoisina ja mustat mustina. Pyykki pestään sille soveltuvalla pesuaineella. Meillä mies pesee lähes kaiken pyykin, minä asettelen kuivat vaatteet kaappeihin ja mankeloin.

Kodinhoitohuoneessamme on paljon kaappeja ja hyllyjä ja olen siitä onnellinen. Sinne mahtuu kaikki liinavaatteet, miehen paidat ja muita tekstiilejä. Pesuaineille ja muille pyykkihuollon tarvikkeille on oma kaappinsa. Kodinhoitohuoneessamme on myös maljakot, lasipurkkeja, kynttiläjalat ym. mitä ei pidetä koko ajan näkyvillä. Minulla on pari kaappia omille käsitöilleni ja askarteluille. Miehellä kaappi lampuille, pattereille, johdoille ym. Säilytettäviä vanhoja lehtiäkin siellä on useita nippuja. Ne käydään säännöllisesti läpi ja viedään vanhimmat paperinkeräykseen. Kodinhoitohuoneessa on myös siivouskaappi.



Kylpyhuone ja wc:t

Kylpyhuoneen peseminen ei ole mielipuuhaani, mutta onneksi mies on hoitanut pesun pitkävartisella harjalla ja pesusienellä. Kaakeli seinät ja lattia on kuitenkin helppo puhdistaa etikkaa sisältävällä pesuaineella, sillä vesi on täällä Espoossa kalkkipitoista. Mustaan ammeeseen jää helposti kalkkitahroja, joten se on pyyhkäistävä puhtaaksi useasti, ellei se ole ollut käytössä.

Vessojen altaat ja pöntöt täytyy ehdottomasti olla puhtaat. Ne tulee siivottua usean kerran viikon aikana. Siinä olen tarkka. Haluan myös, että hana on aina kirkas. Pyyhkäisen sen useasti puhtaaksi käsien pesun yhteydessä, samalla pyyhkäisen altaan ja sen ympärillä olevan tasokin. Peilin pyyhin viikkosiivouksen yhteydessä, jos siinä on jälkiä. Käsipyyhkeiden kanssa olen myös tarkka, ne eivät saa näyttää likaisille. Vaihdan ne heti, jos niissä on likatahroja.

Meillä on kaksi vessaa, joten olen itse majoittunut yläkertaan ja mies alakertaan. Molemmissa on reilut vetolaatikot, joihin saan hyvin mahtumaan kaiken kosmetiikan ja korut lokeroihin. Vieressä on myös kaappi, jossa pullot ja purkit ovat järjestyksessä.


Keittiö on kodin keskipiste

Siisti keittiö antaa vaikutelman koko asunnon siisteydestä. Tasoilla ei saa olla liikaa tavaraa ja ne mitkä siinä on, pitää olla järjestyksessä ja paikoillaan. Meillä ei ole tapana kerätä tiskialtaaseen astioita, ne laitetaan suoraan koneeseen. Mustissa tasoissa näkyy valitettavasti roskat ja tahrat, joten ne pyyhin päivittäin, usein monesti päivässä. Ruuanlaiton jälkeen pyyhin  heti tasot puhtaaksi, on nimittäin kiva syödä, kun keittiö on  siisti.

Meillä on melko niukasti keittiönkaappeja. Välillä mietin onko niin, vai onko meillä liikaa astioita. Käytän astioita monipuolisesti. Kipot ja kulhot ovat monenlaisessa käytössä. Minusta on kiva kattaa pöytä kauniisti ja sitä varten tarvitsen erilaisia kattausastioita. Onneksi kaikki astiat kuitenkin mahtuvat kaappeihin kun niillä on selkeä järjestys. Erityisen tyytyväinen olen keittiön vetolaatikkoihin, joihin mahtuu paljon kuivaruokaa, säilykkeitä ja astioitakin. Tason alla olevat leveät laatikot ruokailuvälineille, kauhoille ja mausteille ovat superhyvät.

Varasto järjestykseen

Meillä on alakerrassa iso lämmin varasto, johon rakensimme runsaasti hyllyjä tähän taloon muuttaessamme. Laitoimme lattialle myös kokolattiamaton. Se on ollut todella hyvä ratkaisu. Kaikki tavarat pysyvät järjestykseaaö: työkalut, urheiluvälineet, matkalaukut ym. Ulkovarastossa säilytetään sellaisia tavaroita, jotka kestävät kylmää.


Miten teillä pidetään paikat kunnossa?

Taidan olla "siivousfriikki". Viihdyn kodissa, joka on siisti ja kodikas. Kun kaapit ovat järjestyksessä, niistä on kiva ottaa tavaroita ja ne löytyvät helposti - siitä tulee hyvä mieli.


Olisi kiva kuulla miten teillä järjestellään paikkoja?

Mari

Kommentit

  1. Voihan kääk. Toivottavasti kukaan ei klikkaa itseään meidän sotkuihin :D. Kivaa kuitenkin, kun inspiroiduit kirjoittamaan.

    Teillä on kyllä esimerkillisesti hommat järjestyksessä ja todellakin seesteisen ja harmonisen näköinen kaunis koti. Ilmeisen uudessa talossa veikkaan?

    Me asutaan vuonna -56 rakennetussa pienessä talossa, jossa on matala vintti ja matala kellari. Molemmat kylläkin hyötykäytössä ja meille oikein OK, kun ei olla tämän isompia ihmisiä. (Heti jos tulee vaikkapa miehen parimetrisiä koripalloilijaystäviä kylään, koti alkaa vaikuttaa ihan nukkekodilta :)).

    Ensimmäiset 13 vuotta elettiin neljän hengen porukalla niin, että käytännössä käytössä ei ollut lainkaan kunnon eteistä, ja talon ainut vessa oli kooltaan noin neliömetrin (pitäisikin muuten muistaa tehdä sen muutoksesta postaus) kokoinen. Sittemmin tehtiin laajennus ja sitämukaa kunnon kokoinen eteinen ja kylppäri (eteisestä ei siinä mun postauksessa kunnon kuvaa saanut ja kylppäristäkin vaan osittain) ja elämä helpottui huomattavasti.
    Suunnittelin ja piirsin kummankin tilan kalusteet siltä pohjalta, että mietin tarkkaan, mitä niissä halutaan säilyttää ja miten. Ja osat sitten tilattiin suunnitelmieni mukaan. Olen edelleen tosi tyytyväinen kaikkeen. Monesti kun ostetaan joku valmis säilytyskaluste ja sitten koitetaan sovittaa sisältö sinne. Tosin meidän eteiseen ei olisi valmiita kalusteita oikein edes voinut järkevästi sovittaa, kun siinä oli otettava huomioon vanhoja rakenteita, vino katto ym., mutta kaikki kätkeytyi mainiosti suunnittelemani yhteneväisen liukuovilinjan taakse.

    Vaikka paljon on tässä viime vuosien varrella tullut raivattua isolla kädellä (olen niistä todellisista raivauksista kirjoitellut aiemmin), niin vielä on jäljellä se sekalainen osuus, joka on kaikkein työläin käsiteltävä. Oikeasti en tiedä, mitä tekisin mm. kaikille vanhan mallin pelikoneille, niiden peleille, videokaseteille jnejne. Ovat jo vanhentunutta sukupolvea, muttei kuitenkaan niin vanhaa, että olisi jo nostalgia-arvoa. Aina välillä päätän, että NYT otan käsittelyyn vintin liukuovien takaa paljastuvan "aarreaitan", mutta lamaannun aina, kun avaan ovet, kun en tiedä mistä aloittaisin, joten helpoimmalla pääsen, kun laitan oven kiinni, enkä aloita mistään :).

    No nyt tästä meinaa taas tulla ihan kamalan pitkä sepustus, sori, ei ole tarkoitus käyttää kaikkea palstatilaa..

    Joitakin asioita on, joista en tingi. Ja se on mm. lakanoiden mankelointi. Vaikka kaikki muu kaatuisi päälle, lakanoiden pitää olla sileitä ja mattojen suorassa... (Pojat sanoi, että mua ei voisi mitenkään kloonata, koska kukaan muu ei kuulemma istu sohvalle katsomaan telkkaria niin että ensin tarkistaa, että matto ja sohva on suorassa linjassa parketin rakojen kanssa. Ja sohvan selusta koko matkalta tasan yhtä kaukana patterista :). Pitää paikkansa...).

    Ja mitä KonMariin tulee, niin olin jo vakaasti päättänyt, etten lue koko kirjaa, mutta kun olin jo hyvinkin pitkällä raivaushommissani, ostin sen kun sattui ruokakaupassa eteen hyvässä tarjouksessa, ja tykkäsin siitä ihan tosi paljon. Ehkä siksi(kin), että Marien periaatteet ja menetelmät oli aikalailla täsmälleen samanlaiset kuin ne, mitä olin itse noudattanut ja mikä musta tuntui hyvältä. Sukille en luvannut alkaa puhumaan, enkä niitä viikkaamaan, vaan ovat edelleen mallia "peruna" vetolaatikoissa, mutta huiveihin ja joihinkin muihin vetolaatikoissa säilyttämääni kokeilin vähän vastentahtoisesti pystyviikkausta ja olikin kyllä tosi hyvä kokeilu, koska järjestys on niitten osalta säilynyt hyvin.

    Ens kerralla koitan kirjoittaa vähän lyhyemmin :). Iloista mieltä sinne <3

    VastaaPoista
  2. Älähän nyt Annukka, teidän "sotkut" eivät näkyneet ruudun tälle puolelle, ainoastaan kuvista paljastui kiva ja viihtyisä koti. Luulenpa, ettei kellään ole aina kaapit täysin ojennuksessa. Niitä pitää aika ajoin aina järjestellä ja heitellä vanhoja kamoja pois. Teidän talon rakennusvuosi on ihan paras! Me muutettiin tähän taloon seitsemän vuotta sitten kun kuopukset muuttivat omilleen. Tämä koti tuntui ensi näkemällä meille sopivalle. Lapset vitsailevat vieläkin, kun etsimme yksitasoista pientä kotia ja nyt eletään kuitenkin kahdessa kerroksessa. No neliöitä on hiukkasen vähemmän kuin vanhassa kodissa. Talo on rakennettu 2008.

    Minulle tulee silloin tällöin raivauspuuskia ja saatan järjestellä jonkun paikan uudelleen. Usein se sattuu sellaiseksi vapaapäiväksi kun olen yksin kotona. Varastotila kaipaa aika ajoin järjestelyä ja tosiaan oman vaatekaappini siivoan useamman kerran vuodessa, muutenhan sinne ei mahdu mitään uutta :) Tunnen vaatteiden ostosta vähän huonoa omatuntoa, kun en osaa vastustaa uusia vaatteita. Nyt minulla on kuitenkin hyvä kanava vaatteiden kierrätykseen ja tiedän, että ne menevät tarpeeseen.

    KonMari kirjan metodit ovat toimivia, mutta en suinkaan noudata kaikkia orjallisesti. Tuo huiviviikkaus täytyykin katsoa kirjasta uudelleen, miten se meni. Mulla on alakerran eteisessä yksi vetolaatikko huiveille.

    Niin ja mankeloinnista en minäkään tingi. Hieman samanlaisia piirteitä minullakin suoristuksien kanssa. Täytyyhän matot olla suorassa parketin kanssa - vai mitä?

    Näitä sinun kommentteja on tosi virkistävä lukea. Ihana Annukka! PS. tänään menen kuntosalille - kiitos etäkannustuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tohon viimeisen kommentoin, että Kiitos <3 ja Jess! Hyvä sinä!

      Poista
  3. Kuulosti kyllä ihan siltä kuin olisi omaa tekstiään lukenut :) Niin samankaltaista jatkuvaa siivousta, järkkäämistä ja pöyhimistä harrastan itsekin. Mutta taitaa sentään yksi ero meissä olla: nimittäin mulle käy välillä niin, etten piittaa yhtään (kiireessä vissiin) ja saatan vain heittää kaappiin vaatteen. Ei se kuitenkaan saa kauaa olla siellä huolettomana, järkkään sen ehkä jo seuraavana päivänä kunnolla.
    Keittiössä ja olohuoneessa sen sijaan meillä on aina aikalailla tip top, koska yläkerta on yhtä ja samaa tilaa. En siedä yhtään että jossain lojuu kahvikuppi tai vanhoja lehtiä. Mummoni opetti aikoinaan että vie mennessäs, tuo tullessas ja se oppi on jäänyt päähän.
    Pitäisiköhän laittaa tämä aihe to do-listalle, sillä niin paljon tätä Marttaa tämä kiinnostaa - joten en taidakaan tässä kommentoida enempää, etten paljasta kaikkea (vaikei mitään ihmeellistä paljastettavaa olekaan).
    Paitsi että huiviläjä on koko ajan vinollaan, pitäisköhän viikata ne laatikkoon...?
    Terveisiä Thaimaan lämmöstä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika monessa asiassa huomaan samanlaisia tapoja ja ajatuksia kanssasi, siksi blogissasi onkin niin kiva käydä. Lapset nauraa mulle, kun he jättävät vesilasin pöydälle, niin ehdin heti käydä korjaamassa sen pois. Viihdyn siistissä kodissa.

      Ulkoa tullessa pyöräytän huivit rullalle eteisen vetolaatikkoon. En tiedä onko se paras tapa, mutta isot huivit ainakin pysyvät rypistymättöminä. KonMari kirjassa on kuulemma ohje huivien viikkaamiseen, täytyy lukaista.
      Nauti lämmöstä! Täällä on lumikaaos.

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri