Siirry pääsisältöön

Käsityöinspiraationi ja arvonta


Vapaa-ajalla pyrin hidastamaan elämää ja lieventämään stressiä tekemällä asioita, jotka ovat voimaannuttavia. Käsitöiden parissa tunnen rentoutuvani täysin. Etenkin neulominen on ollut aina mielipuuhaa. Se on minulle jonkinlaista meditaatiota. Neulomisessa on kaikkein parasta se, kun näkee käsissään syntyvän jotain konkreettista. Luovuuden voi päästää valloilleen. Monesti käykin niin, että lähtökohtana on malli, mutta se muuttuu työn edistyessä aivan toisenlaiseksi.

Mummo opetti minut alakoululaisena neulomaan. Vastentahtoisesti, sillä ensin olisi pitänyt opetella virkkaamaan. Se ei kuitenkaan tuntunut samanlaiselta kuin neulominen. Vuosien aikana on syntynyt monia villapaitoja, villatakkeja, pipoja, sukkia ja lapasia. Ensin itselle ja myöhemmin lapsille. En lainkaan väitä, että olisin superhyvä neuloja, sillä neulominen on minulle ensisijassa terapiaa. En kaipaa haasteellisia ja vaikeita malleja.

Neulominen ei aina ole ollut trendikästä, mutta nykyisin nuoret ovat tosi kiinnostuneita käsitöistä, jopa miehet. Neulomisen on todettu olevan hyväksi myös terveydelle ja sen sanotaan pitävän aivot terävinä. Yllättävää on se, että neulominen parantaa myös motoriikkaa. Ensi lukemalta se kuulosti hassulle - miten muka? Neuloessa istutaan ja vain kädet liikkuvat. Neulominen stimuloi nimittäin aivojen eri alueita samaan aikaan. Otsalohko säätelee tarkkaavaisuutta ja suunnittelua, päälaenlohko vastaa aistihavainnoista ja pikkuaivot mahdollistavat sen, että käsien liikkeet ovat tarkkoja ja oikein ajoitettuja eli ei tämä ihan huono harrastus ole.

Olen joskus kirjoitellut siitä, että minulla on nivelrikko, ei tosin käsissä vaan varpaissa. Neulominen estää myös nivelreumaa ja jännetulehduksia. Älä pelästy, en neulo varpailla, mutta niin väitetään, että nivelet pysyvät terveinä kun ne saavat liikettä.

Mistä ideoita?

Käsityöideoita etsin käsityölehdistä, Instagramista ja Pinterestistä. Netti onkin ehtymätön aarreaitta. Etenkin Pinterestissä on hyviä malleja esimerkiksi naisten neuleista. Seuraan myös käsityöaiheisia blogeja, joissa on hyviä tekniikkaohjeita ja inspiroivia malleja. Välillä innostun askartelemaan kotiin jotain, etenkin juhlapyhien alla saatan punoa kranssin tai ommella uudet tyynynpäälliset. Ompeleminen on viime aikoina jäänyt kuitenkin vähemmälle, mutta joskus aiemmin ompelin paljon vaatteita itselleni ja lapsille. Lukioaikoina jopa kylän nuorille muotipaitoja ja farkkukasseja vanhoista farkuista.

Olen jo jonkin aikaa etsinyt kivaa makrame seinävaatteen ohjetta. Ehkä sellainen löytyy ja pääsen tutustumaan solmimisen maailmaan. Ryijyt ovat myös palanneet suomalaisiin koteihin takaisin. Niitä myydään kirppiksellä kovaan hintaan ja vanhat perinneryijyt menevät kuin kuumille kiville. Itsenäni kiinnostaa enemmän hillityt väriyhdistelmät. Kuvassa oleva ryijy on minusta kaunis ja sellainen voisi sopia myös meille.

Toisinaan saan tilauksen neuleesta ja silloin etsin vanhoista lehdistä ja somesta soveltuvaa ohjetta tilaajan toiveisiin. Kuvan perusteella on helpompi tehdä. Joskus täytyy soveltaa kahta eri ohjetta tai tehdä luovasti omalla ohjeella. Näppituntumaa on sen verran, että yksinkertaisen mallin pystyn
suunnittelemaan itse. Neuletiheys kannattaa kuitenkin aina tarkistaa. Olen huono tekemään mallitilkkuja (pitäisi tehdä 10x10 cm tilkku), joten tarkistan tiheyden muutaman kierroksen jälkeen esimerkiksi mittaamalla johonkin vanhaan neuleeseen. Usein silmukkatiheyden näkee kuitenkin jo silmukoita luotaessa ja toisinaan lasken silmukat aiemmin tehdystä neuleesta, jossa on suunnilleen saman paksuinen lanka.


Villasukkia välitöinä

Kun muuta neulottavaa ei ole, kudon villasukkia. Villasukka kirjoja ja lehtiä ostan silloin tällöin. Parhaimmat ideat löytyvät kuitenkin somesta. Toisinaan taas  teen sukkia varastoihin kertyneistä villalangoista. Katson, mitkä langat sopivat yhteen ja kehittelen niistä mallin. Tällä hetkellä on menossa lankavarastojen tyhjentäminen tai ainakin vähentäminen. Onneksi jouluna sain monet sukkaparit ja lapaset sujautettua pakettiin.


Novita-lehti on tullut minulle vuosi kausia. Lehti ilmestyy 5 kertaa vuodessa aina vuodenaikojen vaihtuessa. Joka kerta kun lehti kolahtaa postilaatikkoon, niin sormet talkavat syyhyämään. Lehdessä on kivoja malleja, joiden vaikeusaste on osoitettu palloilla ja lyhenteet avattu selkeästi. Lehden tilaaja saa lankatilauksista Novitan verkkokaupasta 15 %:n alennuksen. Hyvä lehti.

Laine on uusi neulojien laadukas Pohjoismainen neule & lifestyle-lehti. Se on uusin innostuksen lähteeni. Heidän Instagram sivuillaan on toinen toistaan ihanampia ohjeita, juuri sellaisia joista tykkään. Yksinkertaisia, selkeitä neuleita, joissa on aina jokin juju. Nettisivuilla on myös mielenkiintoisia tarinoita ihmisille, joille neulominen on intohimo. Teksti ja ohjeet ovat englanniksi. Laineen ohjeet löytyvät Ravelrystä.

Garnstudio Drops  monipuoliselta ohjesivustolta löytyy ohjeita joka lähtöön Dropsin langoille: naisille, miehille, lapsille ja kotiin. Katson usein malleja, joita käytän ohjeellisesti. Dropsin lankoja on paljon. Suosikkejani ovat pehmeät alpakka ja merinovillalangat.


Langoista mieluisimmat ovat luonnon kuidut: villa, puuvilla ja pellava. Yllä olevan torkkupeiton neuloin paksusta puhalletusta langasta. Sen heikkoutena on paino ja nyppyyntyminen eli se ei ole käytössä kovin hyvä, siksi siirsin sen työ-/vierashuoneeseen.

Ellei neulominen tunnu omalta, niin en suosittele neulomisen aloittamista haastavasta neuleesta. Piposta ja kalaliinasta on helppo aloittaa tai laatikkomallisesta neuleesta. Kotona sohvan toisessa päässä istuu ihminen, joka jatkuvasti kummeksuu, miten ihmeessä minulla ei mene hermot, kun väsään kolmella langalla kuvioita. Hän ei voi ymmärtää, miten langasta saa sukat aikaiseksi. Olisi mielenkiintoista kuulla, oletko sinä koukussa neulomiseen?


Kuten aiemmin kirjoitin, niin lankavarastojen tuhoaminen on meneillään. Neuloin Dropsin Airista pehmeän pipon yhdelle lukijalleni. Pipo on superkevyt, koska lanka on puhallettua merinovillaa. Pipo on kauniin tumman punainen ja neuleessa ja hento vinokuvio. Hiukset pysyvät hyvässä kuosissa tämän pipon alla. Arvon voittajan 10.2.2019.

Kerro siis kommenteissa, kuka tarvitsee uuden pipon talven tuiskuihin?

Arvonta on suoritettu.
Onnea Riiti!

Mari

Kommentit

  1. Minä tarvitsisin :)

    Pipo näyttää kivalle!

    VastaaPoista
  2. Minun värinen pipo,näyttää hauskalta vaikka en pipoa yleensä pidäkään.

    Olen neulonut jo lapsena koulussa ja vähän muutenkin mutta nuorena innostuin oikeasti asiasta. Teininä aloitin villapaitojen suunnittelun ja neulomisen ja jossakin vaiheessa oli aika kun tein niitä liukuhihnalta itselle ja kaikille joille kelpasi. Nykyisinkin neulon mutta lähinnä sukkia tai lastenvaatteita. Olen sinullekin joskus tainnut tehdä sukat ja villapaidan mutta se oli silloin viime vuosituhannella. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos lehtivinkeistä! Minulla oli entuudestaan tiedossa ainoastaan Novita :)

    Terveisin
    Anu
    https://sayitanywayblogi.blogspot.com

    VastaaPoista
  4. Onpa ihana pipo, itselleni käyttöön sen ottaisin voiton osuessa kohdalle. Harmi, että en ole koskaan oppinut neulomaan, mutta virkkaan, ompelen, piirrän ja askartelen mielelläni kaikenlaista.
    riiti81(At)gmail.com

    VastaaPoista
  5. Itselleni haluaisin noin ihanan pipon! Talvella en mene koskaan ulos ilman pipoa, vaikkei olisikaan erityisen kylmä. Olen niin mukavuudenhaluinen, etten halua palella :)
    netteri@gmail.com

    VastaaPoista
  6. Minulla on ollut uusi pipo etsinnässä jo pitkään, kun töissä ulkoillessa lasten kanssa tarvitsen päivittäin pipoa. Ongelmana on juuri hiukset pipon alla. Neulomasi pipo on kaunis ja väri on juuri minun mieleeni ♥ Tällä kommentilla mukana arvonnassa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri