Siirry pääsisältöön

Parhaat kesäkohteet


Kesään kuuluu aina lyhyet päiväretket lähiseudulle ja kaupunkeihin. Joka vuosi on useita paikkoja, joissa on pakko päästä käymään kesän aikana. Yleensä näitä retkiä ei suunnitella pitkäjänteisesti, vaan aamulla hypätään autoon ja huristellaan kohteeseen. Etsitään kiva lounaspaikka (mielellään ulkona) ja iltapäivällä kahvila. Kamera on aina mukana.

Kivoja retkikohteita on kertynyt vuosien varrella useita. Niihin on kiva palata uudelleen ja uudelleen. Tässä muutamia lempikohteitani.





Tammisaari

Tammisaari (klik) on idyllinen pieni kaupunki, jossa voi nauttia merellisestä tunnelmasta. Ilmeikkäät puutalokorttelit ihastuttavat ohikulkijaa. Vanhat, kiemuraiset laiturit kiertävät kaupungin toista laitaa ja siellä täällä istuu joku paistattelemassa päivää tai katsomassa kaukaisuuteen.

Uimaranta on aivan keskustan kupeessa, joka sopii myös lapsiperheelle erinomaisesti. Vesiliukumäki on purettu, mutta hyppylaiturit ovat vielä paikoillaan. Muutama viikko sitten uimarannalla oli reilusti tilaa, mutta kesälomakaudella se on tupaten täynnä. Uimarannan läheisyydessä on lapsille kiva puisto, pomppulinnoineen.

Tammisaaressa suosittelen torin varressa olevaa Cafferie Ekenäsiä - ihanat salaatit ja herkulliset kahvileivät. Uuniperunat ovat myös superherkkua. Vähän kaupungin ulkopuolella valtatie 25 varrella on hyvä Wi-Box Bakery & Kitchen maantiekrouvi, jossa saa herkullista lounasta ja a la carte -annoksia. Kaikki annokset lisäaineettomia lähellä tuotetusta raaka-aineista. Lähtiessä kannattaa napata kotiin tuore leipä tai pullat.





Matkalla Helsingistä Tammisaareen kannattaa joskus poiketa Raaseborin linnassa. Se huokuu menneen ajan tunnelmaa jykevine kiviseinineen. Lue lisää täältä. Hangontien varrelta kääntyy tie Fiskarsin ruukkikylään Karjaan länsipuolelle. Täältä löytyy monta pientä putiikkia ja verstasta, näyttelyjä ja tunnelmallisia kahviloita. Toinen mielenkiintoinen ruukkikylä on Billnäs. Käsityöperinne elää yhä vahvasti ja suomen vanhimmasta taimistosta voit löytää pihallesi perinnekasvin tai rakennusapteekista vanhaa rakennusmateriaalia. Ruukkituvassa voi istahtaa hetkeksi kahville tai ostaa Ruukkikylän herkusta käsityönä valmistettuja elintarvikkeita kotiin.

Hanko

Suomen eteläisimmän kaupungin Hangon pitkillä hiekkarannoilta löytyy paikka jokaiselle. Merituuli sivelee poskia ja pehmeä hiekka kulkeutuu varpaan väleihin. Aivan kaupungin vieressä olevalla Uddskatanin luonnonsuojelualueella pääset lähelle luontoa.

Jokainen veneilijä on varmasti ainakin kerran elämässään rantautunut Hangon satamaan. Ellet omista omaa venettä, niin satamasta lähtee kesäisin risteilyjä lähistön saariin. Täältä voit lähteä Pohjoismaiden korkeimmalle majakalle Bengtskäriin ja jos nälkä yllättää Satama-alueen tunnelmallisista makasiineista löydät tasokkaita ravintoloita.

Ravintola Makasiini ruokalistoja on kaksi: klassikko tai viikoittain muuttuva lista. Kesäaikana katetaan herkullinen saaristolaispöytä. Ravintolalla on myös kunnioitettavat tavoitteet, lisätä paikallistuotannon ja lähialueilla tuotettujen ja pyydettyjen raaka-aineiden käyttöä ja tukea työpaikkojen pysyvyyttä saaristossa.

Samassa makasiinirivistössä on Ravintola Origo, joka sopii myös kasvissyöjälle. Terassille pääset esteettömästi, joten vanhusten liikkuminen onnistuu täällä helposti. Saaristolaispöydän löydät myös täältä.






Porvoo


Porvoo on todellinen kesäkaupunki. Kapuaminen vanhan kirkon mäelle on vaivan arvoista ja jos nälkä tulee maisemia katsellessa, niin hivuttaudu hieman alemmas Kirkkokatua niin löydät tapasravintola El Pation. Tapaksien lisäksi ravintolasta saa erinomaisen hyvää vuohenjuustolasagnea. Täältä voit lukea, kuinka hyvää. Tänä vuonna myös testattu ja hyväksi todettu.


Porvoossa  käydessä kannattaa tutustua myös muihin tasokkaisiin ravintoloihin. Vanhassa kaupungissa sijaitseva Sicapelle on saanut kiitosta monilta vierailijoilta ja Bunbergin tehtaanmyymälän vieressä sijaitseva Zum Beispiel tarjoaa mutkattomampaa ruokanautintoa. Ruoka on hyvää, se on jo tänä vuonna testattu.

Jälkiruuaksi maistuu Vanhan Porvoon jäätelötehtaan kioskin artesaanijäätelö - mm. ruusukukkaista kirsikkajääteöä. Jättimäisen isot jätsipallot saa joenvarren jäätelökioskista, mutta ole varovainen - pallot ovat valtavia, ja saattaa käydä kuten minulle, en päässyt alimpaan palloon kun vohveli katkesi ja jäätelö putosi päälleni ja siitä maahan.

Porvoossa on myös sisustuksen ystäville kivoja liikkeitä mm. Sasu´s Palyhouse (ihan must) Rihkamakadulla. Persoonallinen ja vanhan ajan tunnelmaa henkivä sisustuspuoti Ometta Raatihuoneentorin kulmassa sekä maalaisromanttinen sisustusliike Vanille Home.






Loviisa

Tunnin ajomatkan päässä Helsingistä on erinomainen päiväretken kohde - Loviisa. Menneen ajan tunnelmaa koet Laivasillan punaisissa suola-aitoissa, joista löydät ravintoloiden lisäksi merenkulkumuseon, kesäpuoteja ja taidenäyttelyitä. Loviisassa on monena kesäviikonloppuna puutarha aiheisia tapahtumia ja avoimia ovia asukkaiden puutarhoihin. Vanha puutalotunnelma Loviisan kapeilla kujilla on myös koettava vierailulla.

Kun matkaa jatketaan puolen tunnin verran, niin päästään Kotkaan. Sapokan puisto on nähtävyys tuhansine kukkineen ja vesiaiheineen aivan merenrannan läheisyydessä. Pilvisenä päivänä voi suunnata Merikeskus Vellamoon, jonka museot kertovat meren tarinoita. Täältä löytyy elämyksiä koko perheelle.

Koskenkylän kohdalta, tiellä E18, voi kääntyä vierailulle Malmgårdin linnaan. Tilan tuotteita myyvä puoti on avoinna ympäri vuoden ja ennakkoon voi sopia vierailusta linnaan. Isännän mielenkiintoiset tarinat kertovat suvusta ja alueen historiasta. Kierroksella piipahdetaan myös tilalla sijaitsevassa panimossa maistelemassa oluita.






Helsinki

Usein lähtee merta edemmäs kalaan, vaikka yllättävän paljon löytyy kiinnostavia kohteita ihan läheltä: Suomenlinna, Pihlajasaari, Uunisaari, Seurasaari ja tietenkin Korkeasaari. Mikä onkaan parempaa tekemistä aurinkoisena kesäpäivänä, kuin pakata Piknik koriin eväät, aurinkovoiteet sekä viltti ja suunnata saareen vuoroveneellä, jos omaa ei ole.

Suosittu ja paljon huomiota saanut sauna Hernesaarenrannassa on Löyly. Kaunista puupintaa ja muotoja. Hernesaaren rantaan on rakentunut pikkuhiljaa laaja terassikeskittymä, jossa on aurinkoisena päivänä on kiva paistatella päivää. Kauppatorin kupeeseen valmistui viime kesänä upea uima-allasalue Allas Sea Pool. Allas on auki ympäri vuoden, mutta ehkä kesäisin se on parhaimmillaan, vaikka talvella voikin pulahtaa lämmitettyyn veteen. Kun vedessä pulikointi kyllästyttää, lähde viereisellä Sky Wheelillä Helsingin yläilmoihin katselemaan maisemia.


Mikä on sinun suosikkikohteesi kesälomalla?
Mari



Kommentit

  1. Kiitos vinkeistä! Tänä vuonna käytiin perheen kanssa Loviisan Laivasillassa, kiva paikka. Tammisaari ja Raaseporin linna laitetaankin seuraavaksi bucket listalle. Porvoossa kun asutaan, niin sitä ei katsele ihan samoin silmin, mutta noita artesaanijäätelöitä voisin kyllä mennä maistamaan ;)

    VastaaPoista
  2. Hei Nini, asutte ihanassa kesäkaupungissa ja käykäähän maistamassa artesaanijäätelöä. Maistoin kirsikkaa ja ruusukirsikkaa - ne olivat herkullisia. Suosittelen retkeä Raaseporiin ja Tammisaareen, nähtävää on paljon kaiken ikäisille. Kannattaa myös pistäytyä Wi-Boxissa hakemassa herkkuja evääksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri