Siirry pääsisältöön

Kevätsiivouksen A ja O





Kevään ensimmäiset auringonsäteet paljastavat kaikki kodin pölyt ja tahrat, joten nyt taitaa olla kevätsiivouksen aika. Yleensä havahdun juuri ensimmäisinä aurinkoisina päivinä siihen, kuinka järkyttävän likaiset ikkunat ovat ja tahroja on siellä täällä, vaikka olen erityisen ahkera siivoamaan, niin silti pölyä riittää. Tosin, meidän kevätsiivous ei poikkea paljoa normaalista viikkosiivouksesta, mutta jo se, että ikkunat saadaan puhtaaksi vaikuttaa koko asunnon valoisuuteen ja raikkauteen.

Siivousrutiinit

Jokaisella on omat rutiininsa kevätsiivouksessa: toiset hinkkaavat kotiaan kuukausitolkulla, kun toiset taas haluavat kodista puhtaan kertaheitolla. Kuulun tuohon jälkimmäiseen ryhmään, sillä haluan nauttia puhtaasta kodista heti.

Yleensä meillä siivous menee näin: minä tartun rättiin ja pesen kaikki pinnat, kaapit, tasot, ovet, seinät, wc:t sekä lampuista pölyt. Kaikki vuodevaatteet kannetaan pihalle tuulettumaan ja tarvittaessa pestään päiväpeitot, tyynyt ja torkkupeitot ym. Jos ilma on suotuisa, niin matotkin heitetään ulos tuulettumaan. Tekstiileihin tulee parin tunnin ulkoilun myötä ihanan raikas tuoksu (lapsuuden kodissani matot hakattiin pakkaspäivinä lumihangessa). Mies hoitaa imuroinnin, saunan sekä ikkunoiden pesun (ihanaa!!! sillä ikkunoiden pesu ei ole lempipuuhaani). Hän hoitaa myös talotekniikan sekä poistoventtiilien huollon ja tarkistaa samalla palovaroittimien toiminnan. 

Jos pakastin täytyy sulattaa, nyt on sen aika, koska todennäköisesti se on tyhjimmillään tällä hetkellä ja pakkaskeleillä pakasteet voi heittää ulos siksi aikaa, kun pakastimen sulattaa ja pesee. Onneksi nykyiset pakastimet sulattavat itse itsensä, joten pesu silloin tällöin riittää. Hankalampi asia onkin siirtää jääkaappi ja pakastin pois paikoiltaan ja imuroida sen tausta.
Yksi ikävimmistä siivottavista on kylpyhuoneiden ja saunan lattiakaivojen puhdistus irtoroskista, hiuksista ym. Onneksi se tehtiin meillä jo vuoden vaihteessa, joten voin sen nyt tässä vaiheessa unohtaa.


Mistä aloittaa kevätsiivous

Jos kotisi kaipaa suurempaa kevätsiivousta, tässä muistilista:


  • Pese ikkunat maalis-huhtikuussa. Aloita pyyhkimällä suurimmat pölyt ja liat ikkunoiden karmeista ja nurkista. Lasinpesuun sopii tavallinen astianpesuaine- tai yleispuhdistusaine (annostele harkiten).
  • Tuuleta tai pese verhot tarvittaessa
  • Sulata pakastin ja pese jääkaappi
  • Järjestele keittiön kaappien sisältö ja tarkista päiväykset kuivaruokapakkauksista ja mausteista, heitä vanhentuneet pois.
  • Pyyhi keittiön kaapin ovet ja laatikot yleispuhdistusaineella
  • Pyyhi keittiön tuolit ja pöytä, myös jalat
  • Pyyhi kaikki kotisi väliovet, karmit ja helat
  • Puhdista poistoilmaventtiilit katoista ja sisäilmaventtiilien suodattimet
  • Tarkista pölyhuiskalla, ettei katon rajassa tai lampuissa roiku hämähäkinverkkoja
  • Puhdista lattiakaivot, kylpyhuoneen kalusteet, hanat ja seinät
  • Pese saunan lauteet, seinät ja hanat
  • Järjestele kodinhoitohuoneen kaapit, pyyhi pöydät ja allas
  • Siivouksen kruunaa puhtaat lattiat (pese myös jalkalistat)
  • Ilmojen lämmettyä siivoa parveke tai terassit odottamaan aurinkoisia kevätpäiviä. Puhdista lattiapinnat sekä pyyhi kalusteet ja öljyä ne tarvittaessa. Kun kaikki on valmista, kanna grilli paikoilleen putsattuna. 
  • Kiitä itseäsi ahkeroinnista ja osta maljakkoon kukkia
Jos siivottavaa on paljon, niin älä yritä saada yhden päivän aikana kaikkea valmiiksi, vaan etene maltilla ilman stressiä. Jaa tehtäviä perheenjäsenten kesken, yhdessä työ sujuu mukavimmin. Kun siivoustyöt hoitaa säännöllisesti vuoden aikana, niin kevätsiivous sujuu myös vaivatta ilman suuria ponnisteluja, eikä aurinkoisia kevätpäiviä tarvitse tuhlata siivoamiseen.

Älä unohda KonMaritusta

Muistutan vielä KonMari -menetelmästä (olethan lukenut kirjan?). Kodin kaappeihin ja varastoihin kertyy helposti ylimääräistä tavaraa ja niistä on helppo hankkiutua eroon viemällä tavarat Kierrätyskeskukseen tai Punaisen Ristin Konttiin. Torista ja Huuto netistä sekä erilaisista Facebook-yhteisöistä tavara kulkeutuu uudelle omistajalle näppärästi, näin sekä ostaja että myyjä saavat hyvän mielen.


Käyttökelvottomat roskat ja tavarat voi viedä keräysautoille. Pääkaupunkiseudulla Hsy:n keräysautot kiertävät keväällä tai vie itse romut Sorttiasemalle. Katso Hsy:n sivuilta Kohtuullisen kuluttajan vinkkilistasta, miten voit vähentää syntyvän jätteen määrää ja säästää ympäristön kuormitusta.



Ekologinen siivous

Sitten vielä muistutus
ekologisesta siivouksesta. Ajattele ympäristöäsi, kun ostat siivoustuotteita (ympäristömerkki), suosi tiivisteitä ja täyttöpakkauksia. Omilla tuotevalinnoilla voit vaikuttaa ympäristöön. Säännöstele myös vettä siivouksessa. Käytä mahdollisimman vähän pesuaineita, sillä ne rehevöittävät vesistöjä. Aina ei tarvita edes pesuainetta, katso ensin selviätkö tahroista pelkällä vedellä. Vältä myös vahvoja liuottimia, klooria ja antibakteerisia aineita, ne ovat haitallisia sekä terveydelle että ympäristölle.

Muista myös nämä vanhat isoäitiemme konstit ekologisessa siivouksessa:

 Etikka

- poistaa kalkkisaostumia
- kiillottaa
- lisää ikkunanpesuveteen, niin saa kirkkaat ikkunat

- kirkastaa samentuneet lasimaljakot ja muut lasiesineet
- teräskattilaan pinttyneet ruokajämät saat pois keittämällä kattilassa mietoa etikkavettä

- kahvin- ja vedenkeittimen puhdistukseen (5 dl etikkaa + 5 dl vettä)
- pyykinpesukoneen kalkkisaostumien puhdistukseen (1 l etikkaa + 2 l vettä ja pese valkopesuohjelmalla)
- pehmentää pyykkiä, kirkastaa värejä ja poistaa hajuja


Sitruuna

- raikastaa mikron (laita astiaan sitruunavettä ja keitä hetki)
- puhdista puiset leikkuulaudat sitruunan puolikkaalla
- purista sitruunamehua rättiin ja pese sillä tiskiallas ja hana

Ruokasooda

- toimii hajunpoistajana (ripottele matolle, anna vaikuttaa ja imuroi tai laita mikroon lasi, jossa on vettä ja pari rkl soodaa, kuumenna täysteholla).
- teetarhat kupista ja teepannusta
- hopeaesineiden kiillotukseen (ruokasooda + lämmin vesi)
- uuninpuhdistukseen (tee tahna:  2 rkl vettä +  2 rkl suolaa + 2 rkl ruokasoodaa)

Sokeri ja suola

- pohjaan palaneet kattilat (hankaa sokeripalalla)
- lieden valurautalevyjen pinttyneet reunat (ei keraamiselle liedelle). Sokeripala on tässä kätevä. Hankaa kostutelulla sokeripalalla reunat puhtaaksi.
- hopeaesineiden puhdistuksessa voit käyttää alumiinifoliota ja vettä, johon on sekoitettu 4-5 rkl suolaa. Anna vaikuttaa hetki ja huuhtele.
- hankaa punaviinitahraan suolaa


Sappisaippua

Sappisaippua on ehdoton tahrojen poistaja, sillä saat suurimman osan tahroista puhtaaksi vaatteista ja huonekaluista, lisäksi se on edullinen ja ekologinen. Kostuta tahra ja hakaa sappisaippuaa tahraan. Anna vaikuttaa hetki ja pese. Sappisaippua on kautta aikojen ollut oma suosikkini. Sappisaippualla olen puhdistanut lasten potkuhousut ja paidat ruokatahroista ja vielä vauvojen kasvettua aikuisiksi saippuaa on käytetty ahkerasti.



Millaiset siivousrutiinit sinulla on?
Mari

Kommentit

  1. Aurinkoiset päivät tosiaan paljastavat siivouksen tarpeen! Itse en ole vielä saanut paljoa aikaiseksi sillä saralla, joten kiitos hyvästä muistilistasta :) Aurinkoista viikonloppua <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos Virpi, samoin sinne oikein ihanaa viikonloppua. Muistetaan nauttia myös näistä aurinkoisista päivistä siivousten lomassa. Lämpimin terveisin Mari

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri