Siirry pääsisältöön

Apukeinoja flunssaan



Vuodenajan vaihtuessa syksyyn flunssavirukset alkavat velloa täydellä vauhdilla. Flunssa-aikana viruksia on yleensä liikkeellä useita yhtä aikaa, joskin taudinkuvat ovat eri viruksissa samankaltaisia: nuhaa, yskää, kurkkukipua ja kuumetta.
Toisin kuin yleensä uskotaan, vilustuminen ei aiheuta flunssaa – ainakaan tutkimusten mukaan, mutta kun sää kylmenee, niin vastustuskyky heikkenee ja taudinaiheuttajat valtaavat kehon ja omat puolustusjärjestelmät eivät enää riitä torjumaan bakteereja.
Miten virukset sitten leviävät?

Ihmisistä toiseen kosketustartunnalla, suoraan tai epäsuorasti tai pisaratartunnalla. Tartuntariski on suurin, kun olet flunssapotilaasta metrin etäisyydellä ja hän yskäisee tai aivastelee. Itämisaika vaihtelee 24 – 72 tuntiin.
Tiesitkö sen, että virus leviää samassa tilassa tai rakennuksessa kahdessa tunnissa 40-60 prosenttiin ihmisistä, joten flunssaisena ei kannata mennä töihin tartuttamaan muita. Virus asettuu kosketuspinnoille, mm. pöydille, oven kahvoihin, hanoihin, puhelimiin ja tietokoneiden näppäimistöihin.



 
Jos flunssa iskee, niin mikä avuksi?
Monet suosittelevat nauttimaan heti C-vitamiinia. Tutkimusten mukaan se ei kuitenkaan auta enää siinä vaiheessa, kun on jo sairastunut, mutta jos syöt säännöllisesti C-vitamiinilisää, niin se saattaa lyhentää flunssan kestoa. Vitamiineja ei kannata unohtaa flunssaisena, valitse syötäväksi mieluummin kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kuin makeaa.


Auttavatko vanhat konstit ja uskomukset flunssaan?
Höyryhengitys lievittää nenän tukkoisuutta, kun hengität noin 40 asteista höyryä pesuvadista tai kattilasta. Nesteeseen voit tiputtaa muutaman tipan eteeristä öljyä. Jos olet tottunut käyttämään sarvikuonoa, se on oiva apu nenän tukkoisuuteen.

Lämmin mehu, jota äiti keitti aina flunssaan minulle – mustaviinimarjamehu. Äiti ei lisännyt mehuun rommia eikä konjakkia, mutta pieni loraus voi helpottaa flunssaista olo ja avata hengitystiehyeitä. Flunssan aikana ei kuitenkaan suositella alkoholia. Vanha sanonta: ellei viina ja sauna auta – se on kuolemaksi, ei taida pitää paikkaansa. Sillä saunaankaan ei flunssaisena kannata mennä. Parempi on odottaa flunssan laantumista.
Sipulisukat jalkaan yöksi. Nukkumaan mennessä kuoritut sipulit laitetaan sukkien sisään jalkapohjia vasten. Tarvitaan tavallista- ja valkosipulia ja nukut yösi ilman tukkoista nenää - ei kovin mukavaa, mutta kaikki keinot täytyy välillä käyttää oloa helpottamaan. Pikkulapsille en suosittele tätä, heidän herkän ihonsa vuoksi.

Curry ja kurkuman vahvat maut auttavat nostamaan kehon lämpöä ja lievittävät flunssaoireita. Kurkuma on yksi trendimauste, jota kannattaa lisätä ruokaan flunssan yllättäessä. Lue kurkuman ominaisuuksista lisää
täältä ja valmista itsellesi maistuva kurkuma latte tai tulinen keitto. Viruksia ja bakteereja vastaan taistelevia maustekasveja ovat myös inkivääri ja cayennepippuri.

Hunajalla on antiseptinen vaikutus ja se auttaa karheaan kurkkuun. Muista kuitenkin, että hunajaa ei kannata laittaa kiehuvaan veteen, jolloin hunajan hyvät ainesosat palavat. Ota mieluummin hunajapurkista lusikallinen hunajaa suuhun ja imeskele hitaasti. Sen on todettu olevan tehokkaampi apu yskään kuin apteekin yskänlääkkeiden.

Echinforce eli auringonhattu-uute on suosittu flunssalääke. Kun flunssa yllättää, niin tätä voi kokeilla oireiden lievittämiseen. Sen teho perustuu elimistön oman puolustusmekanismin tehostamiseen. Huomioi, että echinaforce saattaa vaikuttaa haitallisesti autoimmuunisairauksissa.

Valmista itsellesi lämmin cocktail: sekoita lämpimään veteen tai vihreään teehen muutama lusikallinen hunajaa ja puristetun sitruunan mehu. Juomaa voi maustaa lisäksi inkiväärillä, valkosipulilla, kanelilla tai yrteillä. Lämmin juoma helpottaa flunssaista oloa.



Yhtenä keinona välttää ja lievittää flunssaa, on rokotus. Raskaana oleville, iäkkäille, pienille lapsille ja riskiryhmään kuuluville THL suosittelee influenssarokotusta. Rokotukset ovat herättäneet paljon tunteita puolesta ja vastaan. Kaikki eivät pidä rokotuksia tarpeellisina ja pelkäävät enemmän niiden haittoja kuin tehokkuutta.

Jos flunssa iskee - suo itsellesi aikaa levähtää ja helli itseäsi, ennen kuin riennät takaisin arkisiin kiireisiin!
Mitkä ovat sinun keinosi selviytyä flunssasta?
♡ Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri