Apukeinoja flunssaanVuodenajan vaihtuessa syksyyn flunssavirukset alkavat velloa täydellä vauhdilla. Flunssa-aikana viruksia on yleensä liikkeellä useita yhtä aikaa, joskin taudinkuvat ovat eri viruksissa samankaltaisia: nuhaa, yskää, kurkkukipua ja kuumetta.
Toisin kuin yleensä uskotaan, vilustuminen ei aiheuta flunssaa – ainakaan tutkimusten mukaan, mutta kun sää kylmenee, niin vastustuskyky heikkenee ja taudinaiheuttajat valtaavat kehon ja omat puolustusjärjestelmät eivät enää riitä torjumaan bakteereja.
Miten virukset sitten leviävät?

Ihmisistä toiseen kosketustartunnalla, suoraan tai epäsuorasti tai pisaratartunnalla. Tartuntariski on suurin, kun olet flunssapotilaasta metrin etäisyydellä ja hän yskäisee tai aivastelee. Itämisaika vaihtelee 24 – 72 tuntiin.
Tiesitkö sen, että virus leviää samassa tilassa tai rakennuksessa kahdessa tunnissa 40-60 prosenttiin ihmisistä, joten flunssaisena ei kannata mennä töihin tartuttamaan muita. Virus asettuu kosketuspinnoille, mm. pöydille, oven kahvoihin, hanoihin, puhelimiin ja tietokoneiden näppäimistöihin. 
Jos flunssa iskee, niin mikä avuksi?
Monet suosittelevat nauttimaan heti C-vitamiinia. Tutkimusten mukaan se ei kuitenkaan auta enää siinä vaiheessa, kun on jo sairastunut, mutta jos syöt säännöllisesti C-vitamiinilisää, niin se saattaa lyhentää flunssan kestoa. Vitamiineja ei kannata unohtaa flunssaisena, valitse syötäväksi mieluummin kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kuin makeaa.


Auttavatko vanhat konstit ja uskomukset flunssaan?
Höyryhengitys lievittää nenän tukkoisuutta, kun hengität noin 40 asteista höyryä pesuvadista tai kattilasta. Nesteeseen voit tiputtaa muutaman tipan eteeristä öljyä. Jos olet tottunut käyttämään sarvikuonoa, se on oiva apu nenän tukkoisuuteen.

Lämmin mehu, jota äiti keitti aina flunssaan minulle – mustaviinimarjamehu. Äiti ei lisännyt mehuun rommia eikä konjakkia, mutta pieni loraus voi helpottaa flunssaista olo ja avata hengitystiehyeitä. Flunssan aikana ei kuitenkaan suositella alkoholia. Vanha sanonta: ellei viina ja sauna auta – se on kuolemaksi, ei taida pitää paikkaansa. Sillä saunaankaan ei flunssaisena kannata mennä. Parempi on odottaa flunssan laantumista.
Sipulisukat jalkaan yöksi. Nukkumaan mennessä kuoritut sipulit laitetaan sukkien sisään jalkapohjia vasten. Tarvitaan tavallista- ja valkosipulia ja nukut yösi ilman tukkoista nenää - ei kovin mukavaa, mutta kaikki keinot täytyy välillä käyttää oloa helpottamaan. Pikkulapsille en suosittele tätä, heidän herkän ihonsa vuoksi.

Curry ja kurkuman vahvat maut auttavat nostamaan kehon lämpöä ja lievittävät flunssaoireita. Kurkuma on yksi trendimauste, jota kannattaa lisätä ruokaan flunssan yllättäessä. Lue kurkuman ominaisuuksista lisää
täältä ja valmista itsellesi maistuva kurkuma latte tai tulinen keitto. Viruksia ja bakteereja vastaan taistelevia maustekasveja ovat myös inkivääri ja cayennepippuri.

Hunajalla on antiseptinen vaikutus ja se auttaa karheaan kurkkuun. Muista kuitenkin, että hunajaa ei kannata laittaa kiehuvaan veteen, jolloin hunajan hyvät ainesosat palavat. Ota mieluummin hunajapurkista lusikallinen hunajaa suuhun ja imeskele hitaasti. Sen on todettu olevan tehokkaampi apu yskään kuin apteekin yskänlääkkeiden.

Echinforce eli auringonhattu-uute on suosittu flunssalääke. Kun flunssa yllättää, niin tätä voi kokeilla oireiden lievittämiseen. Sen teho perustuu elimistön oman puolustusmekanismin tehostamiseen. Huomioi, että echinaforce saattaa vaikuttaa haitallisesti autoimmuunisairauksissa.

Valmista itsellesi lämmin cocktail: sekoita lämpimään veteen tai vihreään teehen muutama lusikallinen hunajaa ja puristetun sitruunan mehu. Juomaa voi maustaa lisäksi inkiväärillä, valkosipulilla, kanelilla tai yrteillä. Lämmin juoma helpottaa flunssaista oloa.Yhtenä keinona välttää ja lievittää flunssaa, on rokotus. Raskaana oleville, iäkkäille, pienille lapsille ja riskiryhmään kuuluville THL suosittelee influenssarokotusta. Rokotukset ovat herättäneet paljon tunteita puolesta ja vastaan. Kaikki eivät pidä rokotuksia tarpeellisina ja pelkäävät enemmän niiden haittoja kuin tehokkuutta.

Jos flunssa iskee - suo itsellesi aikaa levähtää ja helli itseäsi, ennen kuin riennät takaisin arkisiin kiireisiin!
Mitkä ovat sinun keinosi selviytyä flunssasta?
♡ Mari

Kommentit

Suositut tekstit