Siirry pääsisältöön

Mitä atoopikko pakkaa mukaan talvilomalle Lappiin?




Joka viides kärsii atooppisesta ihottumasta. Mistä tämä johtuu? Luonnollisesti siitä, että talvet ovat pitkiä ja UV-valoa on vähän sekä asunnoissa on kuiva sisäilma. Talviaika on atoopikolle kaikkein hankalin. Iho kuivuu ja se alkaa kutista. Ihon, etenkin kasvoissa ja käsissä näkyvät oireet käyvät myös itsetunnon päälle, koska ihon punoitus sekä ikävän näköinen hilseilevä iho herättää kysymyksiä ja tuijotuksia.

Aika usein myös muut huomauttavat: älä raavi! Helpommin sanottu kuin tehty. Kun iho on hankalassa vaiheessa, ei vaan voi olla raapimatta. Iho rikkoutuu helposti. Usein kutina on niin kovaa, että rikkoutuneen ihon kirvely on helpompi kestää, kuin kutina. Jo ensimmäisten oireiden ilmaannuttua hoito on aloitettava välittömästi, sillä jos iho pääsee pahaksi tai tulehtumaan, niin parantuminen on hankalaa ja pitkäaikaista.

Loppu viikolla suuntaamme nokan kohti Lapin tuntureita. Tämä atoopikko miettii muiden pakkaamisten ohella, mitä kosmetiikkalaukkuunsa laittaisi. Matkalla olosuhteet (vesi, ilmasto, huonepöly) ovat erilaisia ja iho saattaa reagoida niihin. Aurinkolomalla ihon kanssa pärjää paremmin, sillä aurinko tekee atooppiselle iholle hyvää, samoin suolainen merivesi. Se onkin yksi parhaista hoitokeinoista, kun iho on oikein huonona.


Lääke- ja perusvoiteet kuuluvat atooppisen ihon tärkeimpiin hoitotuotteisiin. Ilman niitä on mahdotonta käydä suihkussa tai saunassa kotona eikä matkalla.  Löysin apteekissa myytävän Xylidermin pari vuotta sitten. Se on hyvä geelimäinen voide, joka sisältää nimensä mukaisesti ksylitolia. Se ei sisällä lainkaan rasvoja eikä emulgaattoreita, eikä väriaineita tai hajusteita. Jes! Voide soveltuu myös lapsen iholle. Geeli levittyy helposti ja kosteuttaa, ja on hyvä vaihtoehto "tönkkölle" rasvaiselle perusvoiteelle.  La Roche-Posayn voidepuikko on kätevä käyttää missä vaan. Puikolla on helppo lievittää kuivan ihon kutinaa ja se rauhoittaa kivasti. Tämä stick kulkee aina hätäapuna laukussa mukana.

Atooppisen ihon kanssa oppii elämään. Tosin välillä olisi kiva levittää iholle ihanalta tuoksuvia voiteita ja seerumeja, jotka on pakattu kauniisiin pakkauksiin. Ajan saatossa näkee tai oikeastaan tunnistaa etukäteen, mikä on iholle hyväksi ja mikä taas ei. Siksipä pakkaan Lapin lomalle mukaan tutut tylsän näköiset purnukat perus- ja lääkevoiteita sekä pehmeitä luonnonkuiduista valmistettuja vaatteita.  Color for Caren bambupuuvillainen aluskerrasto on ihanan pehmeä ihoa vasten. Sen päälle vähän lämpimämpi kerros pakkaslukeman mukaan sekä hiihtopuku. Kun neulon itselleni, niin valitsen langaksi alpakkaa tai cashmerea tai puhallettua pehmoista villaa, joka ei kutita. Fleece-tuubihuivi on osoittautunut hyväksi. Se ei kutita kaulaa, mutta suojaa hyvin tuulelta ja tuiskulta.




Kosmetiikkalaukkuun täytyy muistaa laittaa: kasvojen puhdistusemulsio (Dermosil), silmämeikin puhdistaja (Clinique) ja kosteusvoiteet. SOS päivävoide sopii kasvoilleni. Sen tuoksu on erittäin mieto ja se kosteuttaa hyvin myös talvella. Yöllä Dr. Hauschkan rasvaton yöseerumi antaa ihosolujen hengittää ja aktivoi ihon luonnollista uusiutumista. Hiuksille riittää hyväksi havaittu Sebastianin muotoilutuote pesun jälkeen. Pieni purkki mahtuu aina mukaan. Hiihtoladulla tulee monesti poikettua munkkikahville latukahviloihin ja silloin nappaan tietenkin pipon päästä. Kun hiuksissa on muotoilutuote, niin saan hiukseni ojennukseen muutamalla sipaisulla, vaikka ne olisivat olleet ihan päätä myöten pipon alla. Hiuslakka sen sijaan ärsyttää päänahkaa, varsinkin hikoillessa.


Talvilomalla saunotaan ja hikoillaan paljon ja siksi ihon kosteutuksesta täytyy huolehtia erityisen hyvin. Heti hiihtolenkin jälkeen on päästävä peseytymään, ettei hiki polta ihoa rikki. Atoopikkoja kehotetaan välttämään saunaa. Olen tästä toista mieltä, sillä sauna irrottaa kuivan ja kuolleen ihosolukon iholta (+kuorintakinnas) ja lämpö avaa ihohuokoset. Kun lämpimälle iholle levittää lääkevoiteen (jos iho on kunnossa, kosteutus riittää), niin olo helpottuu huomattavasti (kokeiltu elämän aikana satoja kertoja). Ihoöljyt ovat osoittautuneet hyviksi talviaikaan, kunhan hajusteet eivät ole liian voimakkaita. Itse käytän mielelläni ihoöljyä, jossa on kevyt, raikas tuoksu, sillä perusvoiteiden tuoksu alkaa vuosien käytön jälkeen jo tökkimään. Nyt käytössä on Life/Body&Soul 100 % luonnon öljy ja Caudalie öljy.


Hiihtoreissulla ei juurikaan tule meikattua. En ole tämän alan asiantuntija. Olen tosi onneton meikkaaja. Turhia meikkejä en siis ota mukaan. Ripsarilla, silmänrajauskynällä ja kulmavärillä ajattelin pärjätä, jos mennään ihmistenilmoille syömään. Puna poskiin syntyy hiihtoladulla.

Minun meikkaaminen arkena on muutoinkin aika simppeliä, mutta on ihana olla ihan naturaalina viikko. Vähän kosteutta iholle aamuin illoin sekä paljon kauneutta ja hehkua luonnosta.

Olisi kiva kuulla, millaisia tuotteita sinä pakkaat matkalle mukaan?
Mari

Kommentit

  1. Niin tuttua tuo atooppisen ihon kanssa tuskailu, varsinkin talvisin! Itse löysin Ceridalin suihkutettavan ihoöljyn kun sitä aikanaan suositeltiin neuvolassa lapsen kuiviin poskiin. Käytän lisäksi kosteusvoidetta. Välillä rasvojen kanssa läträäminen ihan naurattaa! Toiset kun pistävät saunan jälkeen vaatteet päälle ja homma on sillä selvä. Mukavaa reissua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Virpi. Käytin aika pitkään Ceridalia, mutta jostain syystä se alkoi sitten kutista ja kätin sen pois.. Kokeiluahan tämä pitkälti on. Joku voide vaan sopii ja toinen taas ei. Ihossaan tuntee heti, mikä sille on hyväksi. Tsemppiä sinulle ja ihania talvipäiviä!

      Poista
    2. Näin on kokeilla täytyy. Onneksi tyttärelläni ei ole ollenkaan herkkä iho, joten voin aina lahjoittaa hänelle kaikki epäsopivat kokeilut! ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri