Siirry pääsisältöön

Suussa sulavaa suklaata

Joulu on varmasti suklaan kulta-aikaa. Monet rakastavat suklaata ja suomalaiset syövät sitä melko paljon pyhien aikana ja mulloinkin. Suklaakonvehtirasioita on kaupoissa valtavat määrät tarjolla, mikä kertoo siitä, että niitä myös ostetaan paljon jouluna. Onhan se niin, että suklaarasia on helppo lahja suklaan ystävälle - siis aika monelle. Monen toivelistalla taitaa tänäkin jouluna olla hyvä suklaakonvehtirasia. Tosin olen myös tavannut ihmisiä, jotka eivät lainkaan välitä suklaasta.

Oma suhtautuminen suklaaseen on muuttunut parin vuoden sisällä. Aikaisemmin saatoin syödä levyllisen Fazerin sinistä kuin leipää. Nykyisin se ei enää onnistu. Totesin joku vuosi sitten, että kun syön suklaata, niin jään siihen koukkuun. Siksi päätin selättää houkutuksen raakasuklaan avulla. Nykyisin kun oikein tekee mieli suklaata, niin otan pari palaa raakasuklaata ja suklaahimo on tipotiessään. Maitosuklaata maistelen silloin tällöin palan tai pari, mutta se ei enää maistu niin hyvälle, että siihen tulisi himo. Pakkaspäivänä maistuu aidosta suklaasta valmistettu kaakaojuoma, johon voi lisätä tilkan manteli- tai kauramaitoa. Se lämmittää ihanasti.

Mutta onko suklaa terveellistä?

Tumma suklaa, jossa on noin 70% kaakaopapua on terveellistä. Toki riippuu myös määrästä, kuinka paljon suklaata syö. Pala tummaa suklaata päivässä saattaa olla oikein hyväksi terveydelle. Tumma suklaa rauhoittaa kehoa luonnollisesti stimuloiden kehon serotoniinin tuotantoa. Tavallisessa maitosuklaassa sitä vastoin on paljon sokeria ja vähemmän kaakaota ja valkosuklaahan ei ole oikeastaan suklaata lainkaan.



Kaakaopapu yllättää ulkonäöllään

Kaakaopuun suuret kämmenen kokoiset hedelmät ovat komeita. Ne riippuvat puussa ja kypsyessään muuttuvat vihreästä oransseiksi. Minusta ne ovat kauniita. Arvokkaat kaakaopavut ovat hedelmän sisällä kauniissa rivissä. Kaakaopapu sisältää paljon kaliumia, magnesiumia ja antioksidantteja. Viime aikoina on saatu lukea tutkimuksia, joissa on todettu, että kaakaolla on monia hyviä terveydellisiä vaikutuksia.

 

Raakasuklaa on terveellinen suklaaherkku

Hyvällä omallatunnolla voi nauttia palan jos toisenkin herkullista raakasuklaata. Käsityönä valmistetut GoodioGoodsin raakasuklaat sisältävät huolellisesti valittuja raaka-aineita. Kaakao on peräisin non-GMO luomutilalta Perusta, Ecuadorista sekä Kongosta ja tarkoin varastoidut kaakaopavut jauhetaan Goodion Helsingin tehtaan kivimyllyssä. Silkkisen samettista raaka-ainetta myllytetään tehtaalla kolme päivää. Vieraillessani suklaatehtaalla teki mieli maistaa massaa suoraan myllystä, sillä ihana suklaan tuoksu leviää ympäri tehdasta. Miksi kivimylly? Tärkeää raakasuklaan valmistamisessa on, ettei suklaan lämpötila kohoa liian korkealle (yli 45 astetta), jotta suklaan tärkeät ravintoaineet eivät tuhoudu.

Goodion suklaissa käytetyt raaka-aineet ovat luomua: villejä Suomen luonnossa kasvavia marjoja ja pääosin raakoja raaka-aineita. Suklaan makeuttamiseen käytetään alhaista glykeemisen indeksin (GI) omaavaa indonesialaista ja srilankalaista kookospalmusokeria.


Goodion suklaat on pakattu kauniisiin kirjekuorimaisiin pakkauksiin, joita on ilo antaa lahjaksi myös jouluna. Aito välittäminen välittyy lahjan saajalle, kun lahja viestii terveydestä, kauneudesta ja suussa sulavasta herkusta.

Oletko maistanut jo kaurasuklaata?

Se on ihanaa... kannattaa maistaa! Goodion ChocOat -suklaan valmistuksessa käytetään gluteenitonta kauraa, mikä tekee suklaasta vaalean - maitosuklaamaisen. Mutta siinä ei siis ole lainkaan maitoa. Vaalea suklaa on helpommin lähestyttävä, jos paljon kaakaota sisältävä suklaa maistuu sinusta liian vahvalle. Merkittävää on myös se, että sokeria on reippaasti vähemmän kuin muissa vaaleissa suklaissa.


Olipa suklaasi millaista tahansa, niin anna itsellesi nautinnon hetkinen jouluna. Hyvän aterian päälle pala suklaata maistuu varmasti kaikille - vai mitä mieltä olet?
 
Kuvat: @goodiosampsa 
 
Nautinnollisia hetkiä!
 
Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri