Siirry pääsisältöön

Musta viikko

Black Friday saapuu jälleen. Itse asiassa koko viikko tuntuu olevan mustaa, vaikka aurinko välillä pitkän tauon jälkeen pilkisteleekin. Jenkeistä rantautunut buumi on iskenyt tänä vuonna oikein kunnolla kauppiaisiin.



Innostuinpa minäkin keräämään Maku ja Kauppa -nettikaupasta mustia tuotteita, jotka ovat minusta kivoja ja ”tarpeellisia”. Nyt kannattaa täydentää puuttuvat leivontavälineet, laitteet ja pöytäkoristeet juhlapyhiä varten edullisilla tarjouksilla. Koko viikon ajan saat alennuskoodilla: BLACK18 kaikista tuotteista 20 % alennuksen. Sivun reunasta pääset suoraan ostoksille.

Juon aamulla päivän ainoan kuppini kahvia ja haluan sen todella olevan laadukasta. Hankintalistalla on ollut pitkään kahvimylly. Tuore kahvin tuoksu leijailisi aamulla keittiöstä vastaan, kun availen silmiäni - ah ihanaa... Aamukahvin keittää meillä tuo toinen puolisko. Bialettin tyylikäs kahvimylly jauhaa kahvipavuista tuoreen kahvin 1-6 kupille. Myllyn asetuksilla voi säätää jauhetun kahvin hienouden. Kahvimyllyn luvataan myös pitävän aromit pitkään, joten myllyn voi laittaa jauhamaan kahvia suihkun ajaksi. Tämän haluan ehdottomasti meille mustana.

Puristeletko sitruunaa ja limettiä tuskissasi kämmenessä, että saat mehun siitä irti. Minäpä teen niin ja välillä tuskastun, kun mehua ei irtoa riittävästi. Puristan joka aamu vesilasiini puolikkaan sitruunan, se tekee hyvää! Sitruuna tasapainottaa Ph-tasoja, puhdistaa kehoa ja auttaa ruuansulatusta. Smegin retrotyyliset tuotteet ovat ihania. Puristimella voi puristaa mehun sitrushedelmistä suoraan lasiin-peukku sille!

Tehokas tehosekoitin on keittiön peruskone. Asetan sille kuitenkin muutamia vaatimuksia: hiljainen, helppokäyttöinen ja kannun pitää olla lasia. Käytän tehosekoitinta smoothieiden valmistukseen, sosekeittoihin ja muiden raaka-aineiden silppuamiseen. On tietysti kiva, jos tehosekoitin on niin tehokas, että jäisetkin marjat saa pieniksi nopeasti, niin etteivät ne vain pyöri kulhon pohjalla. Omakohtaista kokemusta minulla ei ole Oster Reversiblen laitteesta ole, onko sinulla? Olisi kiva saada vähän tehokkaampi kone keittiöön, ehkä tämä on sellainen.

Juhlapyhinä pöytään katetaan vähän fiinimpää syötävää ja jälkiruoka kuuluu aina menuseen. Välillä iskee paniikki, mitä ihmettä tarjoaisi jälkkäriksi. Olisi kiva tehdä jotain vähän erilaista. Ibilin kahva kaasupullon avulla voi karamellisoida jälkiruoan näppärästi.

Olen kaipaillut myös klassista vohvelirautaa sen jälkeen kun söin Brysselissä tosi maukkaita vohveleita mansikoilla ja kermavaahdolla. Lettuja meillä paistellaan lapsille ahkerasti, mutta välillä olisi kiva tehdä vohveleita. Jossain välissä vanha vohvelirauta on kadonnut jonnekin, enpä muista minne tai sitten se on tullut tiensä päähän. Severin tuplapannulla paistaa kaksi vohvelia kerralla eli paistoaika puolittuu. Se mikä on myös hienoa, raudan lämpötilaa voi säätää, joten vohveleista saa juuri oman maun mukaiset.Lomakkeen yläreuna
 
 
Leivonnassa hyväksi havaittu välineitä on taikinalasta, josta en luovu koskaan. Se on ihan ehdoton työväline. Sain omani vuosia sitten lahjaksi, ja se on joka kerta käytössä kun leivon pullaa tai leipää. Ruostumattomasta teräksestä valmistetulla taikinalastalla voi leikata taikinan sopiviksi paloiksi, nostaa ja käännellä taikinaa. Lopuksi jauhojen siivoaminen työpöydältä käy lastalla kätevästi.

Silikoninen vuoka on näppärä joululeipää leivottaessa. Musta on kaunis. Vaikka leipä irtoaa vuoasta hyvin, niin itse leivotun leivän voi antaa vuokineen lahjaksi. Kakkupaperi ympärille ja kaunis rusetti koristeeksi. Laitan tosi hyvän joululeipäohjeen teille lähiaikoina.

Onko sinun piparitalon muotit kateissa joulun alla? Gastromaxin BS-muovista valmistettu muotti säilyy tallessa ja hyvänä vuodesta toiseen. Enää ei tarvitse oikoa paperista leikattuja piparitalon kaavoja taikinan päälle. Viime vuonna savupiipusta puuttui yksi osa, jonka huomasin vasta kun osat oli paistettu. Saman valmistajan kuusi muotilla saa piparitalon pihamaalle kuusia. Ripsaus tomusokeria päälle ja taideteos on valmis.

Juhlakautena avataan aterialle useampi pullo viiniä, punaista ja valkoista. Jos kaikki ei kulu aterialla, niin viinipullon sulkijalla voit pitää avatun viinin käyttökelpoisena, Antiox-viinipullon sulkijalla jopa kymmenen päivää. Korkkiin voi merkitä sen sivussa olevien numeroiden avulla minä päivänä pullo on avattu. Näppärää eikös vaan?


 
 

Eva Solon musta todella tyylikäs pullonavaaja on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja kumista. Kaunis avaaja sopinee myös hyvin käteen ja jopa minä voin kuvitella saavani pullon auki tuolla.

Juhlapyhien alla huomaan usein, että veitset eivät ole parhaassa terässään, silloin hyvä apu olisi Kyoceran sähköinen veitsenteroitin. Teräksiset ja keraamiset veitset teroittuvat timanttipyörän avulla. Terävä veitsi on työskentelyn kannalta helpompi, ja sen huomaa vasta siinä vaiheessa kun veitset on teroitettu.

Lämpötila on välillä tarkistettava ruuista ja juomista. Taitettava Mingle Talande lämpömittari näyttää oikean lämpötilan -40 ja +300 asteen välillä muutamassa sekunnissa. Toimii kalan, pihvin, kastikkeiden sekä viinin lämpötilan mittaukseen, mutta mittari ei voi laittaa uuniin.

Näkisittepä keittiövaakani. Siinä on punnittu yhdet sun toiset jauhot ja voit. Pieni ja näppärä keittiövaaka olisi tervetullut meidän keittiöön ja LCD-näyttö olisi luksusta. Havsö Mollyn vaaka punnitsee raaka-aineet viidestä grammasta viiteen kiloon asti. Keittiövaa'assa on tärkeää, että kulhon painon saa vähennettyä muista raaka-aineista (ainakin minulle).

Vaikka uunissani on ajastin, niin silti kaipaan välillä käsikäyttöistä ajastinta. Dultonin tyylikäs ajastin mustana on pieni ja tyylikäs. Selkeä näyttö kertoo ajan tarkasti. Ajastimessa on magneettinen takaosa, jonka avulla sen voi kiinnittää vaikka jääkaappiin tai uuniin.


 
Maku ja kauppa verkkokaupasta löytyy mustaa (on muitakin värejä) myös juhlakoristeluun: kynttilänjalkoja, astioita ja muita kattausvälineitä. Pienet aasialaistyyliset kulhot on valmistettu kivitavarasta. Kauniista kulhoista voi tarjoilla vaikka mitä lisuketta, karkkia tai pähkinöitä. Nämä toimivat myös hienosti tuikkuina. Verso Design helmikranssi on kaunis joulunajan koriste, joskin se sopii myös muina aikoina käytettäväksi. Pieni nahkapidike viimeistelee tyylikkyyden.

Kaikki kuvat: Maku ja Kauppa
 
Tällaisia mustia ajatuksia tällä kertaa.
 
Tiistai terveisin
 
Mari
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri