Siirry pääsisältöön

Viherkasveilla viihtyisä sisustus



Kuva: Plantagen
Viihtyvyyttä viherkasveilla

Viherkasvit ovat tällä hetkellä erittäin trendikkäitä sisustuksessa, joten jo muutamalla näyttävällä kasvilla teet kodistasi viihtyisämmän. Viherkasvivillitys on täällä taas! Muistan aikoja kun edellisen kodin valoisa ikkunakulmaus oli 90-luvulla täynnä suuria viherkasveja, osa oli kukkapylvään päässä ja suuret saniaiset roikkuivat amppelissa. Ne olivat silloin suuri ylpeyden aiheeni. Mielestäni viherkasvit tekevät sisustuksesta kodikkaan ja onhan kasveilla myös sisäilmaa puhdistava ja kosteuttava vaikutus. Nykyisessä kodissa viherkasvien määrä on huomattavasti suppeampi ja viherpeukalokin on kärsinyt inflaation.

Viherkasveja voi hyödyntää sisustuksessa monella tavalla. Kun olin lapsi, kasvit sijoitettiin ikkunalaudalle tai kukkapöydälle, niin ei tarvitse enää tehdä, vaan kasveja voi laittaa lattialle ryhmiin, pöydille, jakkaroille sekä roikkuvia köynnöksiä vaikka hyllyille. Kauniita asetelmia voi luoda eri korkuisista ja kokoisista kasveista ja korkeuserojen rakentamisessa voi käyttää apuna kirjoja tai vaikkapa vanhoja laatikoita. Jos kaapeissa on vanhoja amppeleita, ne kannattaa nyt kaivaa esille ja ripustaa niihin viherkasveja roikkumaan eri korkeudelle tai laita lasiastia kasvien päälle, kuten kuvassa.

Kuva: Plantagen



















Kuva: Plantagen

Rakenna kokonaisuuksia

Mieti kokonaisuutta, kun sijoitat kasveja huoneisiin, varsinkin jos niitä on paljon. Katso kauempaa, miltä ryhmät näyttävät ja onko niissä jokin yhteinen teema, esimerkiksi saman tyyliset ruukut tai kasvien väri. Eri kokoisia viherkasveja voi hyvin istuttaa yhteen isoon ruukkuun harmoniseksi asetelmaksi. Ruukun valinnalla onkin tärkeä merkitys vihersisustuksessa, sillä niillä luodaan ilmettä ja elävyyttä sisustukseen. Vaatimaton kasvi pääsee oikeuksiinsa näyttävässä ruukussa, kun taas näyttävä kasvi tyytyy tyylikään yksinkertaiseen ruukkuun. Yleensä uutta viherkasvia ei tarvitse istuttaa uudelleen, vaan kaunis suojaruukku ja aluslautanen riittävät. Suojaruukuksi käy hyvin kaunis kori, laatikko tai vaikka mummon vanha sokerikko. Jos olet pitkiä aikoja pois kotoa tai haluat unohtaa kasvit hetkeksi, niin altakasteluruukku on silloin hyvä ratkaisu. Monet ovat saaneet kasvit kukoistamaan vaihtamalla tavalliset ruukut altakasteleviin ruukkuihin.

Kun olet hankkimassa viherkasveja, niin ostoksille lähtiessä kannattaa tarkistaa kasvin sijoituspaikan valo-olosuhteet. Valoa tarvitsevat kasvit pitää sijoittaa ikkunan läheisyyteen, mutta varjossa viihtyviä kasveja voi laittaa kekseliäästi eri puolille asuntoa: käytäviin, eteiseen ja jopa kylpyhuoneisiin. Esimerkiksi Viirivehka on näyttävä kasvi, joka viihtyy puolivarjossa. Vinkkejä oikeanlaisista kasveista saa kukkakauppojen myyjiltä, esimerkiksi Plantagenista olen saanut tosi hyvää palvelua viherkasvien valinnassa. Jos päivänvaloa on liian vähän, niin kasvivalolla saadaan lisävaloa kasveille. Ostoksilla kannattaa myös selvittää millaisissa olosuhteissa kasvit viihtyvät, valon lisäksi lämpö ja kastelutiheys ovat tärkeitä tietoja, näin uuden kasvin hoito on helpompi aloittaa.

Kuva: Plantagen
Olen myös huomannut, että isoja kasveja ei kannata pelätä, niitä on itseasiassa helpompi hoitaa kuin pieniä, kunhan niitä ei kastele liikaa. Omat viherkasvit ovat kuolleet lähes aina liikakasteluun, joten olen tietoisesti pyrkinyt vähentämään kastelua päivän lyhentyessä syksyllä ja ”unohtamaan” kasvit pidemmäksi aikaa. Kesällä sisäkasvit saavat säännöllisesti lannoitetta, mutta talvella lisään ainoastaan merilevää kasteluveden sekaan. Kastelutarpeen voi tarkistaa helpoiten työntämällä etusormi syvälle ruukun multaan.

Viime vuosina olen viehättynyt mehikasveista. Ne ovat peräisin kuivilta alueilta, joten niille on kehittynyt keino varastoida vettä lehtiin ja varteen ja siksi ne kestävät pitkään kastelematta. Mehikasvin tunnistat pulleista lehdistä. Rahapuu on helppohoitoinen ja näyttävä mehikasvi. Kun sen lehdet alkavat mennä ruttuun, se tarvitsee vettä. Yhtä helppoja kasveja ovat kaktukset, joille yksi kastelukerta kuukaudessa on riittävä. Näitä kasveja voi sijoitella pöydille muiden koriste-esineiden sekaan vai koristevadille useampia. Plantagenilla on kanta-asiakasetuna kaikki kaktukset - 30%.

Alla oleva puistokultapalmu on helppohoitoinen kasvi ja sillä on ilmaa puhdistava ominaisuus. Sijoita palmu valoisaan paikkaan, mutta suojaan suoralta auringonpaisteelta. Kastele puistokultapalmua runsaalla vähäkalkkisella vedellä, kun kasvualusta on jonkin verran kuivahtanut.



Mummolan tutut kasvit ovat nyt suosittuja sisustuksessa. Peikonlehti tai Viikunapuu on tehokas katseenvangitsija. Somistukseksi voisi laittaa itämaisia matalia jakkaroita tai rottinkia. Myös Rahapuu sekä Viiri- tai Kirjovehka tuo sisustukseen syvyyttä ja eloa. Palmuvehka on ehkä helpoin viherkasvi, minkä tiedän. Sen voi oikeasti unohtaa pitkiksi aikaa ja valoakaan se ei juuri tarvitse.

Työhuoneeni pöydällä kukoistaa miekkamainen anopinkieli altakasteluruukussa, täytän säiliön noin kerran kuukaudessa ja talvella jopa harvemmin. Siitä tykkään myös paljon. Anopinkieli kannattaa ostaa valmiiksi kookkaana, koska se on melko hidaskasvuinen ja mielestäni se on juuri kookkaana upea kasvi. Jukkapalmu on vanha tuttu ja näyttävä palmu, joka saa kuivahtaa rauhassa ennen seuraavaa kastelua, muuten runko alkaa mädäntymään. Alakuvan orkidea on helppohoitoinen ja pitkäikäinen kukkiva kasvi. Siinä on kaunis kukinta, joka kesää kuukausia. Toiset saavat sen jopa kukkimaan uudelleen, mutta minä en ole onnistunut siinä.


Yrteistä väriä keittiöön

Keittiön vihreyttä ei kannata unohtaa. Maistuvat yrtit ilahduttavat vihreydellään keittiössä ja ruukuista on kiva napsia mausteita ruokiin. Ruokit samalla kertaa silmiä ja makuhermoja. Talvella yrtit kannattaa sijoittaa keittiössä valoisaan kohtaan tai valolla varustettuun yrttiruukkuun.

Joulun ajan näyttäviin kasveihin kuuluu ehdottomasti Sypressi ja Huonekuusi. Huonekuusi on helppohoitoinen ja kestävä kasvi. Kannoin kesällä omani ulos, mutta auringon paahteessa sen oksat paloivat välittömästi. Viime talvena huonekuusi oli erittäin trendikäs ja nähtäväksi jää, onko se tänä vuonna yhtä suosittu joulukasvi.

Jos haluat piristää sisustusta yksinkertaisin keinoin, niin suuntaa Plantageniin, kävin katsomassa valikoimaa viime viikolla ja täytyy todeta, että ne ovat tällä hetkellä runsaat.

Mikä on sinun lempi viherkasvisi?

 Mari

Kommentit

  1. Olen aikaa sitten alkanut hankkia tekokasveja kun kaikki kasvit kuolee mun käsissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyisin tekokasvit näyttävät ihan oikeille ja saahan niilläkin kodikkuutta. Kokeile palmuvehkaa, helpompaa kasvia ei ole. Aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  2. Mä olen aivan surkea kasvien kanssa, joten minulla ei ole juurikaan ollut viherkasveja - vaikka ovathan ne upea lisä sisustukseen! Nyt täällä Kreikassa asuessani olen uskaltanut ostaa pieniä ruukkukasveja, sillä niitä myydään usein Lidlissä parilla eurolla, joten ei ole suuri menetys jos ne kuolevat. Vuoden aikana olen onnistunut tappamaan vain yhden kasvin, joten alku on lupaava! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleisin virhe ehkä on, että kastelee liikaa etenkin talvella. Lidlin kukat ja kasvit on hyviä ja halpoja. Sieltä minäkin poimin lähes joka perjantai viikonlopun kukat ja mukaan on lähtenyt useita viherkasveja. Onnea kasvatteluun- älä kastele liikaa!

      Poista
  3. Olen täysin poropeukalo kasvien suhteen. Innostun usein varsinkin keväisin kukista ja ostan muutaman viherkasvin.
    Viimeistään kesällä kannan kaikki kuivuneet kukat kompostiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minkään omista viherpeukaloa, mutta olen huomannut että isot kasvit pysyvät paremmin hengissä. Toisaalta, jos ne kuolevat harmittaa enemmän. Orkidea kukkii useita kuukausia, mutta kun kukat alkavat tippumaan, niin en saa sitä toipumaan. Onneksi pieniä viherkasveja saa tarjouksista edullisesti. Ihanaa viikkoa sinulle.

      Poista
  4. Mä tykkään viherkasveista kyllä, kun niitä on sillai sopivasti tuomassa väriä. Meillä on aina ollut viherkasveja, mutta kun tässä joitakin vuosia sitten suuri kiinanruusuni sai ötököitä ja hävitin sen, en enää ole muistanut kastella kasveja tasaisin väliajoin ja ne ovat hiljalleen kuihtuneet pois. Kiinanruusu oli ihan paras, kun aina tiesi kastella kaikki, kun sen lehdet roikkuivat alaspäin. Nyt mulla ei ole sitä kasvia, joka huutaisi vettä, joten kaikki jäävät vähän hunningolle... Ja toisekseen meillä on kaksi kissaa, jotka syövät jopa muovikasvit... No, on meillä pari pientä kasvia vielä, mutta vähiin on käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että kiinanruusu kuihtui, se oli varmasti upea ja kukathan on valtavan hienot. Kaikilla näyttää olevan vähän samanlaisia ongelmia kasvien kanssa, ehkä johtuu osin myös meidän pimeästä vuodenajasta. Kaunista vikkoa sinulle.

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri