Siirry pääsisältöön

Yrttivillitys ja yrttien kasvatus






Syö yrttejä, ne sisältävät paljon tyrosiinia, joka auttaa kroppaasi tuottamaan mielihyvähormoonia. Monilla yrteillä on suotuisia terveysvaikutuksia, joihin voit tutustua vaikka täällä. Jo nuorena tyttönä opin koulutoverini sairauden myötä, kuinka persilja puhdistaa munuaisia, siksi olen käyttänyt aina persiljaa runsaalla kädellä ruokiin. Muutenkin olen suosinut ruuanlaitossani yrttejä ja nythän ne ovat huipputrendikkäitä.

Tuoreita yrttejä on helppo silputa ruoan kuin ruoan päälle sekä salaattiin tai vaikka aamiaisleivän päälle. Yrteistä ja viljelysäkistä kirjoitin aiemmin täällä - klikYrtit ovat niin ihania: kauniita, tuoksuvia ja maistuvia. Parveke ja terassi on oivallinen yrttien kasvatukseen ja nyt on trendikästä laittaa ruukkuihin sekä yrttejä että kukkivia kasveja.

Perussääntö yrttien käytössä on, että ne lisätään ruokaan viimeisenä, poikkeuksena kuitenkin puuvartiset yrtit kuten rosmariini ja timjami. Yksi ruokalusikallinen tuoreyrttejä vastaa yhtä teelusikallista kuivattuna, joten mausta rohkeasti tuoreilla yrteillä ruokaasi.


Tutut yrtit:

Tilli: sopii erityisesti kalaruokiin, mummon kurkkuihin, salaattiin. Kesän makuinen yrtti.

Persilja: paljon rautaa ja vitamiineja, joten sitä ei kannata säästellä ruoanlaitossa. Antaa väriä ruokaan kuin ruokaan. Persiljaa voi käyttää kaikkeen ruoanlaittoon; keittoihin, kastikkeisiin, munakkaisiin, risottoon, salaattiin sekä koristeeksi.

Ruohosipuli: miedon makuinen sipuli,joka sopii moneen ruokaan ja salaattiin, johon haluat mietoa sipulin makua. Koristele kesäruuat ruohosipulilla.

Näillä saat täyteläistä makua ruokaan:
Basilika: auttaa ruuansulatusvaivoihin ja yskään. Sopii erityisesti ruokiin, joissa on tomaattia, myös lihan, kalan, munan ja juustojen kanssa (karkottaa hyttysiä). Napsi isompia lehtiä ja latvoja, jolloin kasvi tekee uusia haaroja.

Oregano eli mäkimeirami: on erityisesti italialaisen, kreikkalaisen ja meksikolaisen keittiön mauste, meillä se on yleisesti käytetty pizzamauste. Sopii kaali-, kesäkurpitsaruokiin ja tietenkin myös salaattiin sekä keittoihin. Kokeile myös muna- ja juustoruokiin ja yrttiöljyyn.

Rosmariini: kerrotaan parantavan muistia. Erinomainen mauste perunanruokiin, lampaanlihaan, pataruokiin ja uunivihanneksiin. Kaunis kasvi yrittiviljelmässä tai ruukussa.

Kokeile myös näitä rohkeasti:

Minttu: ruoansulatusongelmiin, vilustumisoireisiin, pahoinvointiin, päänsärkyyn, se rauhoittaa ja virkistää mielialaa. Sopii salaattiin ja punajuuren, porkkanan kera sekä lihan, ja erityisesti lampaanlihan kanssa. Kesäiseen suosikkijuomaan Mojitoon laitetaan paljon minttua (minttua, limettiä, sokeria, rommia).

Rakuuna: hieman anikseen vivahtava maku. Vältä muiden yrttien liiallista käyttöä rakunan kanssa, niin hieno maku pääsee oikeuksiin. Tutuin béarnaise-, tartar- ja hollandaisekastikkeissa. Sopii kalaruokiin, salaatinkastikkeisiin ja erinomaisesti yrttivoihin. Kokeile myös avokadon kanssa. 

Timjami eli tarha-ajuruoho torjuu flunssaa ja se sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon, etenkin porkkana, kaali, liha, kalaruokiin ja salaattiin. Kaunis yrtti koristeluun ja ota timjami mukaan maustekimppuun.

Korianteri: persiljan näköinen yrtti, joka sopii erityisesti itämaisiin ruokiin, vokkeihin, carryihin, salsoihin, yrttivoihin ja kookosmaidon kanssa. Maku jakaa mielipiteitä, joko siitä tykkää tai ei. Aloita makuun totuttelu pienillä annoksilla.


Herneenversot: sopivat erinomaisesti koristeluun, salaatteihin. Versot maistuvat herkulliselle leivän päällä ja piristävät kivasti arkista voileipää.

Vesikrassi: varret sekä lehdet ovat syötäviä.  Sopii salaattiin ja leivän päälle. Kokeile myös keitoissa sekä liha- ja kalaruuissa.

Nyt on korkea aika istuttaa yrtit kasvamaan ruukkuihin ja pihamaalle!
Mari 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri