Basilika: auttaa ruuansulatusvaivoihin ja yskään. Sopii erityisesti ruokiin, joissa on tomaattia, myös lihan, kalan, munan ja juustojen kanssa (karkottaa hyttysiä). Napsi isompia lehtiä ja latvoja, jolloin kasvi tekee uusia haaroja.
Oregano eli mäkimeirami: on erityisesti italialaisen, kreikkalaisen ja meksikolaisen keittiön mauste, meillä se on yleisesti käytetty pizzamauste. Sopii kaali-, kesäkurpitsaruokiin ja tietenkin myös salaattiin sekä keittoihin. Kokeile myös muna- ja juustoruokiin ja yrttiöljyyn.
Rosmariini: kerrotaan parantavan muistia. Erinomainen mauste perunanruokiin, lampaanlihaan, pataruokiin ja uunivihanneksiin. Kaunis kasvi yrittiviljelmässä tai ruukussa.
Minttu: ruoansulatusongelmiin, vilustumisoireisiin, pahoinvointiin, päänsärkyyn, se rauhoittaa ja virkistää mielialaa. Sopii salaattiin ja punajuuren, porkkanan kera sekä lihan, ja erityisesti lampaanlihan kanssa. Kesäiseen suosikkijuomaan Mojitoon laitetaan paljon minttua (minttua, limettiä, sokeria, rommia).
Rakuuna: hieman anikseen vivahtava maku. Vältä muiden yrttien liiallista käyttöä rakunan kanssa, niin hieno maku pääsee oikeuksiin. Tutuin béarnaise-, tartar- ja hollandaisekastikkeissa. Sopii kalaruokiin, salaatinkastikkeisiin ja erinomaisesti yrttivoihin. Kokeile myös avokadon kanssa.
Timjami eli tarha-ajuruoho torjuu flunssaa ja se sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon, etenkin porkkana, kaali, liha, kalaruokiin ja salaattiin. Kaunis yrtti koristeluun ja ota timjami mukaan maustekimppuun.
Korianteri: persiljan näköinen yrtti, joka sopii erityisesti itämaisiin ruokiin, vokkeihin, carryihin, salsoihin, yrttivoihin ja kookosmaidon kanssa. Maku jakaa mielipiteitä, joko siitä tykkää tai ei. Aloita makuun totuttelu pienillä annoksilla.
Herneenversot: sopivat erinomaisesti koristeluun, salaatteihin. Versot maistuvat herkulliselle leivän päällä ja piristävät kivasti arkista voileipää.
Vesikrassi: varret sekä lehdet ovat syötäviä. Sopii salaattiin ja leivän päälle. Kokeile myös keitoissa sekä liha- ja kalaruuissa.
Oregano eli mäkimeirami: on erityisesti italialaisen, kreikkalaisen ja meksikolaisen keittiön mauste, meillä se on yleisesti käytetty pizzamauste. Sopii kaali-, kesäkurpitsaruokiin ja tietenkin myös salaattiin sekä keittoihin. Kokeile myös muna- ja juustoruokiin ja yrttiöljyyn.
Rosmariini: kerrotaan parantavan muistia. Erinomainen mauste perunanruokiin, lampaanlihaan, pataruokiin ja uunivihanneksiin. Kaunis kasvi yrittiviljelmässä tai ruukussa.
Kokeile myös näitä rohkeasti:
Minttu: ruoansulatusongelmiin, vilustumisoireisiin, pahoinvointiin, päänsärkyyn, se rauhoittaa ja virkistää mielialaa. Sopii salaattiin ja punajuuren, porkkanan kera sekä lihan, ja erityisesti lampaanlihan kanssa. Kesäiseen suosikkijuomaan Mojitoon laitetaan paljon minttua (minttua, limettiä, sokeria, rommia).
Rakuuna: hieman anikseen vivahtava maku. Vältä muiden yrttien liiallista käyttöä rakunan kanssa, niin hieno maku pääsee oikeuksiin. Tutuin béarnaise-, tartar- ja hollandaisekastikkeissa. Sopii kalaruokiin, salaatinkastikkeisiin ja erinomaisesti yrttivoihin. Kokeile myös avokadon kanssa.
Timjami eli tarha-ajuruoho torjuu flunssaa ja se sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon, etenkin porkkana, kaali, liha, kalaruokiin ja salaattiin. Kaunis yrtti koristeluun ja ota timjami mukaan maustekimppuun.
Korianteri: persiljan näköinen yrtti, joka sopii erityisesti itämaisiin ruokiin, vokkeihin, carryihin, salsoihin, yrttivoihin ja kookosmaidon kanssa. Maku jakaa mielipiteitä, joko siitä tykkää tai ei. Aloita makuun totuttelu pienillä annoksilla.
Herneenversot: sopivat erinomaisesti koristeluun, salaatteihin. Versot maistuvat herkulliselle leivän päällä ja piristävät kivasti arkista voileipää.
Vesikrassi: varret sekä lehdet ovat syötäviä. Sopii salaattiin ja leivän päälle. Kokeile myös keitoissa sekä liha- ja kalaruuissa.
Nyt on korkea aika istuttaa yrtit kasvamaan ruukkuihin ja pihamaalle!
Mari
Kommentit
Lähetä kommentti
Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.