30.4.2018

Vappumunkkeja



Heipähei, blogihiljaisuutta on kestänyt monta viikkoa, johtuen muista kiireistäni. Ehkä kohta ehdin päivittämään blogia hieman tiheämmin, kun saan opintoni päätökseen - loppu siis häämöttää.
 
Tulin huikkaamaan teille iloiset vapputervehdykset munkkireseptin muodossa. Perinteisesti meillä vappupäivänä kokoonnutaan munkkibileisiin, joissa saa syödä munkkeja vatsan täydeltä. Kaloreita ei lasketa eikä syötyjen munkkien määrää. Yleensä teen lähes sata munkkia, ja melkein poikkeuksetta ne kaikki tulee syötyä heti lämpimältään. Huomenna siis ainakin meillä tuoksuvat tuoreet munkit.

Mitenkäs teillä?

  Munkkeihin
tarvitset:
 
5 dl maitoa1 hiiva tai pari kuivahiivapussia
1½ dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kardemummaa
2 kananmunaa
Noin 14-16 dl Luomu vehnäjauhoja
150 g voita sulatettuna



Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon ja lisää taikinaan munat, sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi ja alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä sulatettu voi.
 
Vaivaa taikina hyvin niin kauan, että se on tasaista ja alkaa irtoamaan käsistä ja kulhosta. Taikina saa jäädä suhteellisen löysäksi. Vähennä jauhojen määrää, jos taikinasta tulee liian tanakkaa. Jätä taikina nousemaan kaksinkertaiseksi liinan alle vedottomaan paikkaan.
 
Huom! Tämä annos ei riitä isolle joukolle, joten itse teen aina tupla tai tripla-annoksen taikinaa.
 
Kun taikina on kohonnut, kumoa taikina leivinpöydälle ja anna sen levätä muutama minuutti. Jaa taikina kahtia ja pyörittele puoliskot ranteen  paksuiksi. Leikkaa pötköistä noin 3 sentin palasia ja pyöritä ne pitkulaisiksi noin miehen sormen paksuisiksi. Liitä päät yhteen pyörittelemällä liitoskohtaa käsien välissä.

Jätä munkit nousemaan ja kuumenna öljy kattilassa tai padassa 180-190 asteiseksi. Voit kokeilla kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Rypsi- tai auringonkukkaöljy sopii mielestäni paistamiseen parhaiten. Tiputtele munkit öljyyn pari kerrallaan ja käännä heti kun toinen puoli on ruskea. Munkit paistuvat nopeasti. Jätä hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kierittele sen jälkeen erikoishienossa sokerissa.

Vapputerkuin
Mari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti