Siirry pääsisältöön

Vappumunkkeja



Heipähei, blogihiljaisuutta on kestänyt monta viikkoa, johtuen muista kiireistäni. Ehkä kohta ehdin päivittämään blogia hieman tiheämmin, kun saan opintoni päätökseen - loppu siis häämöttää.
 
Tulin huikkaamaan teille iloiset vapputervehdykset munkkireseptin muodossa. Perinteisesti meillä vappupäivänä kokoonnutaan munkkibileisiin, joissa saa syödä munkkeja vatsan täydeltä. Kaloreita ei lasketa eikä syötyjen munkkien määrää. Yleensä teen lähes sata munkkia, ja melkein poikkeuksetta ne kaikki tulee syötyä heti lämpimältään. Huomenna siis ainakin meillä tuoksuvat tuoreet munkit.

Mitenkäs teillä?

  Munkkeihin
tarvitset:

 
5 dl maitoa1 hiiva tai pari kuivahiivapussia
1½ dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kardemummaa
2 kananmunaa
Noin 14-16 dl Luomu vehnäjauhoja
150 g voita sulatettuna



Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon ja lisää taikinaan munat, sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi ja alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä sulatettu voi.
 
Vaivaa taikina hyvin niin kauan, että se on tasaista ja alkaa irtoamaan käsistä ja kulhosta. Taikina saa jäädä suhteellisen löysäksi. Vähennä jauhojen määrää, jos taikinasta tulee liian tanakkaa. Jätä taikina nousemaan kaksinkertaiseksi liinan alle vedottomaan paikkaan.
 
Huom! Tämä annos ei riitä isolle joukolle, joten itse teen aina tupla tai tripla-annoksen taikinaa.
 
Kun taikina on kohonnut, kumoa taikina leivinpöydälle ja anna sen levätä muutama minuutti. Jaa taikina kahtia ja pyörittele puoliskot ranteen  paksuiksi. Leikkaa pötköistä noin 3 sentin palasia ja pyöritä ne pitkulaisiksi noin miehen sormen paksuisiksi. Liitä päät yhteen pyörittelemällä liitoskohtaa käsien välissä.
Jätä munkit nousemaan ja kuumenna öljy kattilassa tai padassa 180-190 asteiseksi. Voit kokeilla kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Rypsi- tai auringonkukkaöljy sopii mielestäni paistamiseen parhaiten. Tiputtele munkit öljyyn pari kerrallaan ja käännä heti kun toinen puoli on ruskea. Munkit paistuvat nopeasti. Jätä hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kierittele sen jälkeen erikoishienossa sokerissa.

Vapputerkuin
Mari

Kommentit

  1. Näyttävät kyllä niin hyviltä nuo munkit! Kiitos ohjeesta ja mukavaa vappua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti munkit maistuivat herkulliselle. Tein tänä vuonna tällä ohjeella 80 munkkia ja kaikki meni. Sen lisäksi tein gluteenittomia churroja. Niistäkin tuli yllättävän hyviä. Taidan tehdä niitä myös ensi vappuna tai ehkä jo kesällä. Ihania kesäpäiviä sinulle ja kiitos kun kävit vierailulla <3

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri