17.12.2017

Helpot näkkärit siemenillä ja ilman





Oletko tehnyt näkkäriä? Näkkäriä on kiva ja helppo tehdä ja itsetehty näkkäri on todella maukasta. Taikina valmistuu nopeasti pyöräyttämällä aineet sekaisin, ainoastaan paistaminen vie hieman aikaa. 

Ihastuin siemennäkkäriin jo vuosia sitten. Näkkäri on niin hyvää, että yleensä sitä menee heti lämpimänä monta palaa tuorejuustolla sipaistuna. Nyt päätin kokeilla hieman rukiisempaa näkkäriä ilman siemeniä, vaikka siemenet ovatkin yksi herkkuni. Näkkäri on siitä mukava, että se säilyy pitkään ja maistuu kaikille. Se kaipaa päälleen vain hieman voita tai tuorejuustoa. Se on kiva lisä iltateelle. 

Pyöreiden näkkäreiden ohjeesta tulee 20 näkkäriä, jotka on kätevintä paistaa kiertoilmassa, niin säästät puolet paistoajasta. Siemennäkkäristä tulee yksi pellillinen.  Anna näkkäreiden jäähtyä pellillä ja taita vasta sitten ne palasiksi. Voit ruuduttaa siemennäkkärin ennen paistamista esim. taikinahyrrällä, niin palaset lohkeavat tasaisemmin. Molemmat ohjeet ovat Sikke Sumarin Nami Namaste keittokirjasta.

Pyöreät näkkärit

50 g hiivaa
5 dl maitoa
2 tl suolaa
4 rkl seesaminsiemeniä
6 dl ruisjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva lämpimään maitoon, lisää suola ja siemenet sekä ruisjauhot ja sekoita hyvin. Lisää vehnäjauhoja noin 4 dl ja vaivaa taikina hyvin, jos tarpeen lisää loput vehnäjauhot. Jaa taikina leivinpöydällä 20 palaan ja pyöritä pulliksi (käytä ruisjauhoja apuna). Anna nousta 20 minuuttia. Jauhota leivinpöytä hyvin ruisjauhoilla ja kaulitse pullat litteiksi. Voit halutessasi kaulita leivät ruutukaulimella tai pistellä palat haarukalla. Paista 8-10 minuuttia 220-asteessa. Käännä näkkärit paiston puolivälissä.




Siemen näkkärit

2 dl kaurahiutaleita (käytin isoja)
3 rkl kurpitsansiemeniä
3 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl seesaminsiemeniä
1 1/2 rkl chiansiemeniä
1 1/2 rkl rouhittuja pellavansiemeniä
1 1/2 rkl psylliumia
3/4 tl suolaa
2 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl vaahterasiirappia

Sekoita kaikki aineet kulhossa. Levitä taikina pellille ja kauli kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Paista 20 minuuttia 175-asteisessa uunissa ja käännä, paista vielä 20 minuuttia.




 Joulunodotuksin
Mari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti