Siirry pääsisältöön

Sokeriton syyskuu


Sokeri on petollinen vihollinen ruokailutottumuksissamme, sen kulutus nousee jatkuvasti ja jo nyt suomalainen syö keskimäärin 30 kiloa sokeria vuodessa. Huh, huh, määrä konkeretisoituu, kun nostat 30 pussia sokeria pöydälle. Harmillista, että sokeria on piilossa lähes kaikessa: leivässä, välipaloissa ja teollisesti prosessoiduissa ruoissa. Tarkkana täytyy olla tuotteita valitessa. Tämä on syy, miksi teen granolan, smoothiet ja leivonnaiset itse, silloin tiedän varmasti mitä ne sisältävät.

Sokeri aiheuttaa monia terveydellisiä haittoja: maksan rasvoittumista, vatsavaivoja, tulehdusta kehossa, solujen rappeutumista ja kollageenin tuhoamista. Jos haluat säilyttää ihosi nuorekkaana – vähennä sokeria.



Miksi tämä valkoinen makea sitten koukutta meidät? Siinäpä visainen kysymys. Silloin tällöin on varmasti paikallaan tarkastella omia ruokatottumuksiaan. Tunnistan oman sokerikoukkuni ja jään siihen kiinni erittäin helposti, jos syön makeaa. Tänään yksi suklaapatukka ja taas huomenna ja ylihuomenna. Kun pysyn tiukasti irti sokerista muutamia päiviä, niin kieltäytyminen on helpompaa, eikä makeaa tee edes mieli. Vieroitusoireisiin kannattaa kokeilla raakasuklaata.

Kesällä on tullut herkuteltua ehkä hieman liikaa, joten nyt kun päästiin syyskuun puolelle, päätin osallistua sokeriton syyskuu -kampanjaan. Vältän turhaa sokeria koko kuukauden. Alla on keinot, millä pysyttelen sokerista erossa. Tosin syyskuussa on tiedossa muutamat tärkeät juhlat, joista aion nauttia hyvällä omallatunnolla.

 Miten aloitan turhan sokerin karsimisen ruokavaliosta:

- tiedosta sokerin haitat
- tiedosta, millaisiin tunteisiin ja tapoihin makeanhimo liittyy
- älä varastoi makeaa kotiin
- varaa kotiin esim. pähkinöitä, jos makeanhimo yllättää

- lisää liikuntaa
- juo vettä riittävästi

Sokereissa on myös eroja, eivätkä kaikki ole yhtä haitallisia kuin valkoinen teollisesti käsitelty sokeri. Sokerista ei tarvitse luopua kokonaan, mutta sen käyttöä kannattaa vähentää ja miettiä, millaista sokeria käyttää. Korvaa valkoinen huono sokeri terveellisimmillä vaihtoehdoilla.



Makeissa leivonnaisissa voi osan sokerista jättää kokonaan pois tai korvata osan esim. banaanilla, taateleilla, hunajalla ja agave- tai vaahterasiirappilla. Valkoista sokeria parempia vaihtoehtoja ovat: kookos- tai kookospalmusokeri tai intiaanisokeri, itse asiassa nämä sokerit antavat leivonnaisiin pehmeän ja täytetäisen maun. Yläkuvan kesäkurpitsakakkuun käytin ainoastaan intiaanisokeria reilun desin.


Kookossokerissa on runsaasti mineraali-, vitamiini- ja aminohappoja ja siinä on pienin glykeeminen indeksi. Kaloreita siinä on yhtä paljon kuin tavallisessa sokerissa. Kookossokeri on myös ekologista.

Intiaanisokerissa eli täysruokosokerissa on mukana kasvin tärkeät kivennäisaineet, antioksidantit ja aminohapot. Mitä tummempaa sokeri on, sitä enemmän siinä on mineraaleja. Lisäksi se sisältää runsaasti kivennäisaineita.

 
Lähdetkö sinä kanssani sokerittomaan syyskuuhun?
♡  Mari
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri