Siirry pääsisältöön

Kesäkurpitsatalkoot


Kesäkurpitsa on monipuolinen tuorevihannes ja täytyy ihmetellä, kuinka vähän sitä käytetään ruuanlaitossa, vain noin puoli kiloa henkeä kohti vuodessa. Joten nyt kun kukkakaalivillitys alkaa mennä ohi, niin on aika viritellä seuraavia talkoita kesäkurpitsasta. Monet ovat jo herätelleet talkooinnostusta blogeissaan ja instagramissa.

Koska kesäkurpitsaa ei voi pakastaa, sen aika on juuri nyt. Sato kypsyy parhaillaan. Kesäkurpitsa  kannattaa säilyttää viileässä, esimerkiksi jääkaapin vihanneslokerossa. Huoneenlämmössä se säilyy hyvänä muutamia päiviä, mutta huomioi, että banaani, omena, luumu, avokado ja tomaatti kesäkurpitsan vieressä ei tee sille hyvää, sillä kesäkurpitsa on herkkä etyleenille. Kesäkurpitsan terveysvaikutuksista täytyy mainita, että se poistaa tehokkaasti kuona-aineita ja edistää ruuansulatusta.

Mitä kesäkurpitsasta voi tehdä?  Sitä voi syödä kurkun tapaan salaateissa. Helppo lisäke lihalle syntyy, kun sivelet kesäkurpitsan viipaleet öljyllä, ripottelet päälle hieman Herbamarea ja grillaat kevyesti. Kesäkurpitsa sopii lähes kaikkiin pataruokiin ja paistoksiin, myös keittoihin sillä saa vaihtelua. Tiesitkö, että kesäkurpitsan kukatkin ovat syötäviä, niistä saa kivan koristeen esimerkiksi salaattiin.

Minulla on jäänyt kokeilematta kesäkurpitsakakku, mutta asia on nyt korjattu. Tee sinäkin tällä ohjeella mehevä kesakurpitsakakku viikonlopuksi.





Omalta osaltani päätin osallistua talkoisiin tekemällä päivälliseksi kesäkurpitsalasagnen ja viikonlopuksi kesäkurpitsakakun. Toki siinä sivussa tuoreita kesäkurpitsan viipaleita ujutetaan salaattiin ja smoothieen joukkoon. Toin kaupasta ison pussillisen kesäkurpitsoja ja muita värikkäitä vihanneksia. Mieheni huomautti leikillään, ettei hän ole värisokea. joten on turha piilottaa ruokiin kaikkia noita vihreitä pötköjä. Niin joka tapauksessa aion tehdä.
Kesäkurpitsalasagne     4-6 annosta
Jauhelihakastike:
1 kesäkurpitsa n. 400 g
1 rkl öljyä
300 g jauhelihaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
suolaa, pippuria, chilijauhetta
1 tölkkiä tomaattimurskaa
1 tölkki tomattipyrettä
ripaus tummaa sokeria
2 dl punaviiniä tai lihalientä 

Valkokastike:
2 rkl voita
2/3 dl vehnäjauhoja
n. 4 dl maitoa
mustapippuria, suolaa ja muskottipähkinää

Lisäksi tarvitset:
200 g revittyä mozzarellaa tai mozzarellaraastetta
Lasagnelevyjä

Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja paista pannulla kevyesti vähässä öljyssä. Siirrä syrjään.

Kuullota sipulit pannulla. Lisää jauheliha ja mausteet. Kun jauheliha on ruskistunut, lisää tomaattimurska, tomaattipyre sekä sokeri ja anna hautua hetki. Lisää lopuksi viini, jatka hauduttamista ainakin 10 minuuttia ja tee sillä välin valkokastike. Sulata kattilassa voi ja lisää jauhot (älä päästä ruskistumaan). Sekoita jauhot ja voi sekaisin vispilällä. Siirrä kattila syrjään levyltä ja kaada maito vähän kerrallaan kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Siirrä takaisin levylle ja hämmennä kastiketta koko ajan, niin ettei kastikkeeseen muodostu paakkuja. Mausta kastike ja lisää tarvittaessa maitoa. Valkokastike palaa helposti pohjaan, joten ole tarkkana.
Lado lasagnevuokaan ensin jauhelihakastike, sen jälkeen kesäkurpitsat, lasagnelevyt ja viimeksi valkokastike sekä juusto. Tee näin  vielä 2-3 kerrosta. Jätä juustokerros päällimmäiseksi.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Jos lasagne ruskistuu liikaa pinnalta, laita leivinpaperi vuoan päälle paistamisen lopussa. Ota uunista, laita leivinpaperi ja leivinliina vuoan päälle noin 10 minuutiksi, jotta lasagne vetäytyy mehukkaaksi.
Onko sinulla kesäkurpitsasta valmistettua suosikkiruokaa?
Mukavaa viikonloppua !

♡  Mari

Kommentit

  1. Herkullinen lasagne ohje :) tätä voisinkin kokeilla :)Iloista syyskuun alkua <3

    VastaaPoista
  2. Hei Happystarhome, lasagne maistui tosi hyvälle. Tänään vielä raavin vuoasta loput herkut. Tällaisiin vuokiin on helppo upottaa vihanneksia ja kesäkurpitsat sopi tähän lasagneen oivasti. Ohje on muuten peruslasagneohjeeni. Kokeile myös kesäkurpitsakakkua, sekin oli tosi hyvä ja mehukas. löydät tekstistä linkin ohjeeseen. Ihanaa syksyä sinulle!

    VastaaPoista
  3. Miksi kesäkurpitsaa ei voisi pakastaa? Itse olen pakastanut ja käyttänyt talvella patoihin, kesäkurpitsakeittoon jne. Ei mene miksikään pakkasessa. Itse pakastan lohkoina.

    VastaaPoista
  4. Hei Jenni ja kiitos kommentistasi. Täytyypä kokeilla uudelleen pakastamista. Aikaisempien kokemuksieni mukaan viipleista tulee vetisiä pakastuksessa. Hyvää syksyä ja herkutellaan!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri