2.9.2017

Kesäkurpitsatalkoot


Kesäkurpitsa on monipuolinen tuorevihannes ja täytyy ihmetellä, kuinka vähän sitä käytetään ruuanlaitossa, vain noin puoli kiloa henkeä kohti vuodessa. Joten nyt kun kukkakaalivillitys alkaa mennä ohi, niin on aika viritellä seuraavia talkoita kesäkurpitsasta. Monet ovat jo herätelleet talkooinnostusta blogeissaan ja instagramissa.

Koska kesäkurpitsaa ei voi pakastaa, sen aika on juuri nyt. Sato kypsyy parhaillaan. Kesäkurpitsa  kannattaa säilyttää viileässä, esimerkiksi jääkaapin vihanneslokerossa. Huoneenlämmössä se säilyy hyvänä muutamia päiviä, mutta huomioi, että banaani, omena, luumu, avokado ja tomaatti kesäkurpitsan vieressä ei tee sille hyvää, sillä kesäkurpitsa on herkkä etyleenille. Kesäkurpitsan terveysvaikutuksista täytyy mainita, että se poistaa tehokkaasti kuona-aineita ja edistää ruuansulatusta.

Mitä kesäkurpitsasta voi tehdä?  Sitä voi syödä kurkun tapaan salaateissa. Helppo lisäke lihalle syntyy, kun sivelet kesäkurpitsan viipaleet öljyllä, ripottelet päälle hieman Herbamarea ja grillaat kevyesti. Kesäkurpitsa sopii lähes kaikkiin pataruokiin ja paistoksiin, myös keittoihin sillä saa vaihtelua. Tiesitkö, että kesäkurpitsan kukatkin ovat syötäviä, niistä saa kivan koristeen esimerkiksi salaattiin.

Minulla on jäänyt kokeilematta kesäkurpitsakakku, mutta asia on nyt korjattu. Tee sinäkin tällä ohjeella mehevä kesakurpitsakakku viikonlopuksi.





Omalta osaltani päätin osallistua talkoisiin tekemällä päivälliseksi kesäkurpitsalasagnen ja viikonlopuksi kesäkurpitsakakun. Toki siinä sivussa tuoreita kesäkurpitsan viipaleita ujutetaan salaattiin ja smoothieen joukkoon. Toin kaupasta ison pussillisen kesäkurpitsoja ja muita värikkäitä vihanneksia. Mieheni huomautti leikillään, ettei hän ole värisokea. joten on turha piilottaa ruokiin kaikkia noita vihreitä pötköjä. Niin joka tapauksessa aion tehdä.
Kesäkurpitsalasagne     4-6 annosta
Jauhelihakastike:
1 kesäkurpitsa n. 400 g
1 rkl öljyä
300 g jauhelihaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
suolaa, pippuria, chilijauhetta
1 tölkkiä tomaattimurskaa
1 tölkki tomattipyrettä
ripaus tummaa sokeria
2 dl punaviiniä tai lihalientä 

Valkokastike:
2 rkl voita
2/3 dl vehnäjauhoja
n. 4 dl maitoa
mustapippuria, suolaa ja muskottipähkinää

Lisäksi tarvitset:
200 g revittyä mozzarellaa tai mozzarellaraastetta
Lasagnelevyjä

Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja paista pannulla kevyesti vähässä öljyssä. Siirrä syrjään.

Kuullota sipulit pannulla. Lisää jauheliha ja mausteet. Kun jauheliha on ruskistunut, lisää tomaattimurska, tomaattipyre sekä sokeri ja anna hautua hetki. Lisää lopuksi viini, jatka hauduttamista ainakin 10 minuuttia ja tee sillä välin valkokastike. Sulata kattilassa voi ja lisää jauhot (älä päästä ruskistumaan). Sekoita jauhot ja voi sekaisin vispilällä. Siirrä kattila syrjään levyltä ja kaada maito vähän kerrallaan kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Siirrä takaisin levylle ja hämmennä kastiketta koko ajan, niin ettei kastikkeeseen muodostu paakkuja. Mausta kastike ja lisää tarvittaessa maitoa. Valkokastike palaa helposti pohjaan, joten ole tarkkana.
Lado lasagnevuokaan ensin jauhelihakastike, sen jälkeen kesäkurpitsat, lasagnelevyt ja viimeksi valkokastike sekä juusto. Tee näin  vielä 2-3 kerrosta. Jätä juustokerros päällimmäiseksi.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Jos lasagne ruskistuu liikaa pinnalta, laita leivinpaperi vuoan päälle paistamisen lopussa. Ota uunista, laita leivinpaperi ja leivinliina vuoan päälle noin 10 minuutiksi, jotta lasagne vetäytyy mehukkaaksi.
Onko sinulla kesäkurpitsasta valmistettua suosikkiruokaa?
Mukavaa viikonloppua !

♡  Mari

4 kommenttia:

  1. Herkullinen lasagne ohje :) tätä voisinkin kokeilla :)Iloista syyskuun alkua <3

    VastaaPoista
  2. Hei Happystarhome, lasagne maistui tosi hyvälle. Tänään vielä raavin vuoasta loput herkut. Tällaisiin vuokiin on helppo upottaa vihanneksia ja kesäkurpitsat sopi tähän lasagneen oivasti. Ohje on muuten peruslasagneohjeeni. Kokeile myös kesäkurpitsakakkua, sekin oli tosi hyvä ja mehukas. löydät tekstistä linkin ohjeeseen. Ihanaa syksyä sinulle!

    VastaaPoista
  3. Miksi kesäkurpitsaa ei voisi pakastaa? Itse olen pakastanut ja käyttänyt talvella patoihin, kesäkurpitsakeittoon jne. Ei mene miksikään pakkasessa. Itse pakastan lohkoina.

    VastaaPoista
  4. Hei Jenni ja kiitos kommentistasi. Täytyypä kokeilla uudelleen pakastamista. Aikaisempien kokemuksieni mukaan viipleista tulee vetisiä pakastuksessa. Hyvää syksyä ja herkutellaan!

    VastaaPoista