2.8.2017

Tikka Masala

 
 
 
Tikka Masala on yksi tunnetuimmista intialaisista ruuista, se on helppo valmistaa ja maistuu kaikille basmatiriisin ja tuoreen Naan-leivän kanssa. Intialainen ruoka on värikästä ja tulista, mutta tätä mietoa pataa voi tarjota vierasruokana myös niille, joille intialainen ruoka ei ole tuttua. Usein Intiassa tarjotaan aterialla myös jogurttia tai tuorejuustoa viilentämässä ruuan tulisuutta. Ruoka syödään käsin, käyttäen ainoastaan oikean käden sormia ja lautaselle lisätään ruokaa jatkuvasti koko ruokailun ajan. Ruoka on läsnä kaikkialla ja intialaisessa keittiössä sulautuvat yhteen monet vaikutteet eri uskonnoista.



Intialaisen ravintolan ruokalistalla on usein voikanaa, joka on hyvin samanlaista kuin Tikka Masala. Tätä ohjetta voit myös helposti muuttaa, jos haluat ruuasta lihattoman. Jätät vain kanat pois ja lisäät papuja, linssejä tai muita kasviksia (perunoita, porkkanoita, sipulia, kukkakaalia, herneitä) jolloin siitä tulee itämainen carry.


Aikoinaan mieheni ilmoitti, ettei hän pidä intialaisesta ruuasta (tosin ei ollut koskaan silloin vielä maistanut), tarjosin Tikka Masalaa ja kuinka ollakaan, sehän maistui hyvälle. Nykyisin hän on intialaisen ja nepalilaisen ruuan ystävä. Intialaisen ruuan kanssa tarjoillaan aina Naan-leipää, joten älä unohda sitä. Perinteiset Naan-leivät paistetaan Tandoori-uunin reunalla ja tavallisessa uunissa on vaikea saada rakenteeltaan samanlaista leipää, vaikka uunin pohjalle laittaisi vesiastian kosteutta lisäämään. Kaupasta saa kuitenkin kohtuullisen hyvää Naan-leipää. Se kannattaa lämmittää kevyesti ennen ruokailua.

Tikka Masalaan tarvitset: (4:lle)

450 g kanaa tai broileria
1 tl merisuolaa
1/2 rkl kookosöljyä paistamiseen
1 sipuli
2-3 valkosipulia
1 tl tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa (lue kurkuman terveysvaikutuksista täältä)
1 tl garam masala
1/4 cayenne pippuria
1/4 kaaremummaa
1/2 tl kuminaa
1 purkki tomaattimurskaa
1 purkki kookosmaitoa
1/4 dl tuoretta korianteria

Ruskista pannulla tai padassa kevyesti broileri, sipulit ja mausteet kookosöljyssä (2-3 min). Varo, etteivät mausteet pala. Lisää purkillinen tomaattimuskaa ja sekoita hyvin. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Mikäli haluat kastikkeesta sileää käytä paseerattua tomaattia murskan sijasta. Lisää kookosmaito ja keitä vielä 5 minuuttia, tarkista suola ja lisää korianterilehdet. Tarjoile riisin ja Naan-leivän kanssa.


Jos tarjoilet ruuan kanssa jogurttia, täytyy tavallinen suomalainen jogurtti valuttaa harson läpi, jotta ylimääräinen neste saadaan siitä pois. Turkkilainen jogurtti soveltuu tähän paremmin, koska se on intialaisen jogurtin tavoin paksua ja kiinteää.

ह्वीव रोओकाहलुआ  = hyvää ruokahalua 

  ♡  Mari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti