Siirry pääsisältöön

Tikka Masala

 
 
 
Tikka Masala on yksi tunnetuimmista intialaisista ruuista, se on helppo valmistaa ja maistuu kaikille basmatiriisin ja tuoreen Naan-leivän kanssa. Intialainen ruoka on värikästä ja tulista, mutta tätä mietoa pataa voi tarjota vierasruokana myös niille, joille intialainen ruoka ei ole tuttua. Usein Intiassa tarjotaan aterialla myös jogurttia tai tuorejuustoa viilentämässä ruuan tulisuutta. Ruoka syödään käsin, käyttäen ainoastaan oikean käden sormia ja lautaselle lisätään ruokaa jatkuvasti koko ruokailun ajan. Ruoka on läsnä kaikkialla ja intialaisessa keittiössä sulautuvat yhteen monet vaikutteet eri uskonnoista.



Intialaisen ravintolan ruokalistalla on usein voikanaa, joka on hyvin samanlaista kuin Tikka Masala. Tätä ohjetta voit myös helposti muuttaa, jos haluat ruuasta lihattoman. Jätät vain kanat pois ja lisäät papuja, linssejä tai muita kasviksia (perunoita, porkkanoita, sipulia, kukkakaalia, herneitä) jolloin siitä tulee itämainen carry.


Aikoinaan mieheni ilmoitti, ettei hän pidä intialaisesta ruuasta (tosin ei ollut koskaan silloin vielä maistanut), tarjosin Tikka Masalaa ja kuinka ollakaan, sehän maistui hyvälle. Nykyisin hän on intialaisen ja nepalilaisen ruuan ystävä. Intialaisen ruuan kanssa tarjoillaan aina Naan-leipää, joten älä unohda sitä. Perinteiset Naan-leivät paistetaan Tandoori-uunin reunalla ja tavallisessa uunissa on vaikea saada rakenteeltaan samanlaista leipää, vaikka uunin pohjalle laittaisi vesiastian kosteutta lisäämään. Kaupasta saa kuitenkin kohtuullisen hyvää Naan-leipää. Se kannattaa lämmittää kevyesti ennen ruokailua.

Tikka Masalaan tarvitset: (4:lle)

450 g kanaa tai broileria
1 tl merisuolaa
1/2 rkl kookosöljyä paistamiseen
1 sipuli
2-3 valkosipulia
1 tl tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa (lue kurkuman terveysvaikutuksista täältä)
1 tl garam masala
1/4 cayenne pippuria
1/4 kaaremummaa
1/2 tl kuminaa
1 purkki tomaattimurskaa
1 purkki kookosmaitoa
1/4 dl tuoretta korianteria

Ruskista pannulla tai padassa kevyesti broileri, sipulit ja mausteet kookosöljyssä (2-3 min). Varo, etteivät mausteet pala. Lisää purkillinen tomaattimuskaa ja sekoita hyvin. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Mikäli haluat kastikkeesta sileää käytä paseerattua tomaattia murskan sijasta. Lisää kookosmaito ja keitä vielä 5 minuuttia, tarkista suola ja lisää korianterilehdet. Tarjoile riisin ja Naan-leivän kanssa.


Jos tarjoilet ruuan kanssa jogurttia, täytyy tavallinen suomalainen jogurtti valuttaa harson läpi, jotta ylimääräinen neste saadaan siitä pois. Turkkilainen jogurtti soveltuu tähän paremmin, koska se on intialaisen jogurtin tavoin paksua ja kiinteää.

ह्वीव रोओकाहलुआ  = hyvää ruokahalua 

  ♡  Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri