5.7.2017

Pizzaa grillissä




Grillipizza on houkuttanut siitä lähtien kun uusi grillimme saapui meille. Reunoilta rapea ja keskeltä sopivan pehmeä pizza, Nam. Pizzojen tekeminen yhdessä on hauskaa puuhaa, kun siinä voi päästää luovuuden valloilleen. Kokeile rohkeasti erilaisia täytteitä, suolaista ja makeaa.

Teetkö sinä tomaattikastikkeen itse?
Toiset keittävät tomaattikastiketta pitkään ja toisten mielestä sitä ei missään nimessä saa keittää. Minä suosin tomaattikastikkeen keittämistä, koska siihen tulee pehmeämpi, pyöreämpi maku. Lisään tomaattikastikkeeseen yleensä valkosipulia, suolaa, basilikaa ja mustapippuria myllystä sekä tasaisen teelusikallisen ruokosokeria. Punaviinietikkaa kannattaa myös kokeilla kastikkeeseen. Keitän kastiketta sen aikaa pienellä lämmöllä, kun teen taikinan ja pilkon täytteet. Laita marinoitumaan myös punasipulit täytteeseen (kts. alla ohje).
Ensimmäiseen grillipizzakokeiluun tein normaalin pizzataikinan, josta tuli neljä pientä pizzaa. Tiesitkö, että pizzataikinaa voi nostattaa jääkaapin vihanneslokerossa muutamia päiviä (kylmänostatus) tai taikinasta voi pakastaa palleroita myöhempää käyttöä varten. Jos pizzahimo yllättää useampana päivänä, niin taikina löytyy jo valmiina. Ota taikina esille pari tuntia ennen valmistusta.
Pizzataikina:
3 dl vettä
4 dl täysjyväspelttijauhoa tai durumvehnää
1/2 tl merisuolaa

1/2 pussia kuivahiivaa
1 rkl oliiviöljyä

Ota suuri kulho ja mittaa siihen kädenlämpöinen vesi. Liuota hiiva ja suola veteen. Sekoita puolet jauhoista nesteeseen (teen tämän vaiheen vispilällä). Ota sen jälkeen kädet avuksi ja vaivaa taikinaa hyvin lisäämällä loput vehnäjauhot vähitellen. Vaivaa seitsemän minuuttia. Lisää öljy ja vaivaa vielä kolme minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunalta ja on tasaisen pehmeää. Tämän vaiheen voi tehdä hyvin myös leivinpöydällä. Jos taikina on liian löysää, voit lisätä siihen hieman jauhoja leivontavaiheessa. Jätä taikina nousemaan puoleksi tunniksi.

Kun taikina on kohonnut, laita grilli lämpenemään ja leivo pizzapohjat sillä aikaa. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele ja venyttele taikina sopivan kokoiseksi liuskoiksi jauhoja apuna käyttäen. Paisto ja käsittely sujuu helpommin, kun teet pizzoista tavallista pienempiä.  

 
Täytteet:

Kaikkien pizzojen pohjalle tomaattikastiketta ja pinnalle mozzarella revittynä.
1 pizza: ilmakuivattua kinkkua, päärynää ja yrttejä ja rucolaa.
2 pizza: lohta, päärynää ja marinoitua punasipulia

3 pizza: ilmakuivattua kinkkua, päärynää, avokadoa, marinoitua punasipulia (leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi, kaada päälle 2 rkl valkoviinietikkaa, 2 rkl oliiviöljyä,1 tl hunajaa ja ripaus suolaa ja mustapippuria ja anna marinoitua jääkaapissa tunti tai seuraavaan päivään).

Pizzan täytteet kannattaa pitää kohtuullisena, jotta ne ehtivät kypsyä grillissä, näin pizza onnistuu varmemmin ja pohja pysyy rapeana.

Miten pizza paistetaan grillissä?
Sivele pizza öljyllä pullasutia käyttäen. Aseteta öljytty puoli alaspäin grilliin ja kypsennä sitä pari minuuttia tai kunnes se on hieman ruskistunut. Käännä pohja ja sivele sille öljyä, lisää tomaattikastike, juusto ja muut täytteet ja grillaa vielä hetki grillin kansi kiinni. Pizza on valmis, kun juusto on sulanut ja reunat ovat hieman ruskistuneet.
Viimeistele rucolalla ja syö heti.

Esikertalaisella saattaa tulla kiire paistamisessa (niin minullakin, siksi en ehtinyt ottamaan kuvia pizzojen valmistumisvaiheesta). Suurin haaste oli saada pizza pöydältä pizzakivelle, niin että öljytty pinta on kiveä vasten. Iso pizzalasta (ja hyvät hermot) on hyvä apu tässä. Pizzan kääntö onnistui hyvin, mutta sitten tuli taas kiire täytteiden kanssa. Näistä ensimmäisistä pizzoista ei tullut kovin kauniita, mutta hyviä ne olivat. Ehkä ensi kerralla sujuu näpsäkämmin.

Onko sinulla vinkkejä paistamiseen?

Kaunista kesäpäivää t. Mari

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti