Kurkuma on inkiväärikasveihin kuuluva kasvi. Mausteeksi kurkumaa jauhetaan sen kuivatuista, voimakkaan keltaisista juurista. Kurkumaa
käytetään erilaisissa mausteseoksissa, jotka ovat suosittuja etenkin
aasialaisissa ruuissa. Viime vuosina inkivääristä ja kookosmaidosta on tullut huippusuosittua ja ruoka- ja smoothieohjeita löytyy paljon lehtien sivuilta ja blogeista. Onko kurkumasta tulossa seuraava superfood hittituote, vai onko se sitä jo nyt? Kurkuma nimittäin valittiin jo vuonna 2010 Suomen Terveyskauppiaiden Liiton vuoden rohdoskasviksi.
Havahduin kurkuman terveysvaikutuksiin vasta kun ystäväni toi minulle ison pussin kurkumajauhetta kipeisiin varpaan niveliin. Hän kertoi kurkuman muistakin hyvistä ominaisuuksista sekä monipuolisesta terveysvaikutuksesta. Sitä asti olen ripauttanut maustetta broileriruokiin, wokkeihin, pataruokiin, kastikkeisiin ja keittoihin. Etenkin itämaisiin ruokiin se sopii hyvin. Pidän kurkuman mausta ja se antaa upean värin ruokaan.
Kurkumaa voi lisätä myös smoothien joukkoon tai jopa jälkiruokaan. Mustapippurin samanaikainen käyttö tehostaa kurkuman terveysvaikutuksia.
Elintarvikkeiden väriaineena käytetään maustekurkumasta uutettua
kurkumiinia mm. sinapissa keltaista väriä antamassa. Se merkitään tuotteisiin E-koodilla E100. Kasvin juuren eteeristä öljyä käytetään niin ikään elintarvikkeissa, mutta myös kosmetiikassa: kasvovesissä ja voiteissa.
Jos kurkuma maistuu sinusta hieman kitkerälle, niin maku häviää kun ruokaa hauduttaa miedolla lämmöllä
öljyssä tai voissa muutamia minuutteja, näin saat ruokaan aromaattista
makua sekä kauniin kellertävän värisävyn. Kurkumaa ei kannata säilyttää läpinäkyvässä
purkissa hyllyssä tai pöydällä, koska valolle altistuessaan se menettää hyvät ominaisuutensa.
Arabit toivat kurkuman Eurooppaan ja aluksi sitä kutsuttiin ”Intian
sahramiksi”, sahramia muistuttavan värin mukaan. Kurkumaa on käytetty tuhansia vuosia ayurveda hoidoissa ja rohtona niveltulehdukseen ja kipujen lievitykseen. Viime vuosina sen terveysvaikutukset on huomattu myös länsimaisessa lääketieteessä ja tutkimustietoa sen terveellisyydestä löytyy runsaasti. Terveysvaikutuksista hieman lisää alla.
Kurkumaa pidetään elimistöä puhdistavana ja ruuansulatusta parantavana
sekä tulehduksia lievittävänä kasvina, sitä on käytetty myös maksa- ja
sappivaivoihin. Kurkuman lääketieteellisiä vaikutuksia on tutkittu
syöpäsairauksissa lääkehoidon rinnalla ja sen on todettu tehostavana lääkkeiden vaikutusta ja tuhoavan syöpäsoluja elimistöstä. Etenkin
melanooman ja rintasyövän hoidoissa on saatu lupaavia tuloksia.
Kurkumakasvilla on antioksidanttisia ja bakteereita
torjuvia vaikutuksia sekä suoliston kaasunmuodostusta vähentävä vaikutus.
Vatsavaivoja voi yrittää helpottaa luonnollisin keinoin kurkumalla. Nykyisin hyvin moni kärsii haavaisesta paksusuolen tulehduksesta ja kliinisissä
tutkimuksissa on todettu kurkuman käytön vähentäneen potilaiden oireita. Kurkuman hyviä terveysvaikutuksia on osoitettu myös:
niveltulehdusten, reumatismin, ihottuman, astman, psoriaasin ja muiden
tulehdussairauksien hoidossa sekä kolesterolitason alentamisessa.
Saadaksesi
edellä kuvatut kurkuman hyödyt täysimääräisesti, tulee kurkumaa
käyttää päivittäin, ei kuitenkaan liian suuria määriä, noin 2-3 grammaa on sopiva määrä
Kurkumaa voi nauttia myös nestemäisenä,
kapseleina tai pillereinä. Kurkumamehua voi ostaa mm. Ruohonjuuresta, Lifestä ja muista ekokaupoista.
Oletko jo
kokeillut kurkuma-lattea?
Tässä helppo ohje, voit lisätä tai vähentää ainesosia makusi mukaan.
2 dl
kookosmaitoa (tai muuta mieleistäsi maitoa, kauramaito sopii myös hyvin)
1-2 tl
kurkumajauhetta tai 1 rkl raastettua kurkumaa (annostele varovasti, ellet ole tottunut kurkuman makuun)
1 tl hunajaa
(tai maun mukaan)
1 tl inkivääriä
hienoksi raastettuna
1 tl sitruunan
kuorta hienoksi raastettuna
1/2 tl kanelia
Lämmitä kaikki
ainekset matalalla lämmöllä kattilassa. Kaada lämmin latte tehosekoittimeen ja
pyöräytä juoma kermaiseksi. Ripauta päälle hyppysellisen mustapippuria. Kaada kuppiin ja nauti!
Jos kokeilit kurkuma-lattea, niin kommentoi boksissa, mitä pidit?
Tykkään kurkumasta ja se antaa kauniin värin ruoalle. Lapset haluaa aina keltaista riisiä :) Kurkuma_latte on kyllä kokeilematta, ehkäpä nyt!
VastaaPoistaHei Peggy, olen kanssasi samaa mieltä. Jo värin vuoksi kurkumaa on kiva käyttää juuri riisissä. Kokeile Kurkumalattea, se voi yllättää - ihana iltajuoma ja korvike teelle.
PoistaItse tykkään kurkumasta aika paljon mutta tulee todella vähän käytettyä siitä huolimatta.
VastaaPoistaHei Nelli L. Minäkään en aikaisemmin osannut käyttää kurkumaa muuta kuin riisissä. Kun luin terveysvaikutuksista, niin olen kokeillut rohkeasti eri ruokiin. Kokeile vaikka kana-kookoskeittoon tai kanakastikkeeseen, näistä on helppo lähteä liikkeelle. Ota rohkeasti mauste käyttöön - kannattaa!
Poista