Siirry pääsisältöön

Kurkuma-latte ohje

Kurkuma on inkiväärikasveihin kuuluva kasvi. Mausteeksi kurkumaa jauhetaan sen kuivatuista, voimakkaan keltaisista juurista. Kurkumaa käytetään erilaisissa mausteseoksissa, jotka ovat suosittuja etenkin aasialaisissa ruuissa. Viime vuosina inkivääristä ja kookosmaidosta on tullut huippusuosittua ja ruoka- ja smoothieohjeita löytyy paljon lehtien sivuilta ja blogeista. Onko kurkumasta tulossa seuraava superfood hittituote, vai onko se sitä jo nyt? Kurkuma nimittäin valittiin jo vuonna 2010 Suomen Terveyskauppiaiden Liiton vuoden rohdoskasviksi.

Havahduin kurkuman terveysvaikutuksiin vasta kun ystäväni toi minulle ison pussin kurkumajauhetta kipeisiin varpaan niveliin. Hän kertoi kurkuman muistakin hyvistä ominaisuuksista sekä monipuolisesta terveysvaikutuksesta. Sitä asti olen ripauttanut maustetta broileriruokiin, wokkeihin, pataruokiin, kastikkeisiin ja keittoihin. Etenkin itämaisiin ruokiin se sopii hyvin. Pidän kurkuman mausta ja se antaa upean värin ruokaan. Kurkumaa voi lisätä myös smoothien joukkoon tai jopa jälkiruokaan. Mustapippurin samanaikainen käyttö tehostaa kurkuman terveysvaikutuksia.
 

Elintarvikkeiden väriaineena käytetään maustekurkumasta uutettua kurkumiinia mm. sinapissa keltaista väriä antamassa.  Se merkitään tuotteisiin E-koodilla E100. Kasvin juuren eteeristä öljyä käytetään niin ikään elintarvikkeissa, mutta myös kosmetiikassa: kasvovesissä ja voiteissa.

Jos kurkuma maistuu sinusta hieman kitkerälle, niin maku häviää kun ruokaa hauduttaa miedolla lämmöllä öljyssä tai voissa muutamia minuutteja, näin saat ruokaan aromaattista makua sekä kauniin kellertävän värisävyn. Kurkumaa ei kannata säilyttää läpinäkyvässä purkissa hyllyssä tai pöydällä, koska valolle altistuessaan se menettää hyvät ominaisuutensa.

Arabit toivat kurkuman Eurooppaan ja aluksi sitä kutsuttiin ”Intian sahramiksi”, sahramia muistuttavan värin mukaan. Kurkumaa on käytetty tuhansia vuosia ayurveda hoidoissa ja rohtona niveltulehdukseen ja kipujen lievitykseen. Viime vuosina sen terveysvaikutukset on huomattu myös länsimaisessa lääketieteessä ja tutkimustietoa sen terveellisyydestä löytyy runsaasti. Terveysvaikutuksista hieman lisää alla.

Kurkumaa pidetään elimistöä puhdistavana ja ruuansulatusta parantavana sekä tulehduksia lievittävänä kasvina, sitä on käytetty myös maksa- ja sappivaivoihin. Kurkuman lääketieteellisiä vaikutuksia on tutkittu syöpäsairauksissa lääkehoidon rinnalla ja sen on todettu tehostavana lääkkeiden vaikutusta ja tuhoavan syöpäsoluja elimistöstä. Etenkin melanooman ja rintasyövän hoidoissa on saatu lupaavia tuloksia. 

Kurkumakasvilla on antioksidanttisia ja bakteereita torjuvia vaikutuksia sekä suoliston kaasunmuodostusta vähentävä vaikutus. Vatsavaivoja voi yrittää helpottaa luonnollisin keinoin kurkumalla. Nykyisin hyvin moni kärsii haavaisesta paksusuolen tulehduksesta ja kliinisissä tutkimuksissa on todettu kurkuman käytön vähentäneen potilaiden oireita. Kurkuman hyviä terveysvaikutuksia on osoitettu myös: niveltulehdusten, reumatismin, ihottuman, astman, psoriaasin ja muiden tulehdussairauksien hoidossa sekä kolesterolitason alentamisessa.

Saadaksesi edellä kuvatut kurkuman hyödyt täysimääräisesti, tulee kurkumaa käyttää päivittäin, ei kuitenkaan liian suuria määriä, noin 2-3 grammaa on sopiva määrä Kurkumaa voi nauttia myös nestemäisenä, kapseleina tai pillereinä. Kurkumamehua voi ostaa mm. Ruohonjuuresta, Lifestä ja muista ekokaupoista.



Oletko jo kokeillut  kurkuma-lattea?

Tässä helppo ohje, voit lisätä tai vähentää ainesosia makusi mukaan.
 
2 dl kookosmaitoa (tai muuta mieleistäsi maitoa, kauramaito sopii myös hyvin)
1-2 tl kurkumajauhetta tai 1 rkl raastettua kurkumaa (annostele varovasti, ellet ole tottunut kurkuman makuun)
1 tl hunajaa (tai maun mukaan)
1 tl inkivääriä hienoksi raastettuna
1 tl sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1/2 tl kanelia
 
Lämmitä kaikki ainekset matalalla lämmöllä kattilassa. Kaada lämmin latte tehosekoittimeen ja pyöräytä juoma kermaiseksi. Ripauta päälle hyppysellisen mustapippuria. Kaada kuppiin ja nauti!

Jos kokeilit kurkuma-lattea, niin kommentoi boksissa, mitä pidit?

Kommentit

  1. Tykkään kurkumasta ja se antaa kauniin värin ruoalle. Lapset haluaa aina keltaista riisiä :) Kurkuma_latte on kyllä kokeilematta, ehkäpä nyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Peggy, olen kanssasi samaa mieltä. Jo värin vuoksi kurkumaa on kiva käyttää juuri riisissä. Kokeile Kurkumalattea, se voi yllättää - ihana iltajuoma ja korvike teelle.

      Poista
  2. Itse tykkään kurkumasta aika paljon mutta tulee todella vähän käytettyä siitä huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Nelli L. Minäkään en aikaisemmin osannut käyttää kurkumaa muuta kuin riisissä. Kun luin terveysvaikutuksista, niin olen kokeillut rohkeasti eri ruokiin. Kokeile vaikka kana-kookoskeittoon tai kanakastikkeeseen, näistä on helppo lähteä liikkeelle. Ota rohkeasti mauste käyttöön - kannattaa!

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri